„Big Da­ta” kon­fe­ren­cia Szom­bat­he­lyen

1269

A „Big Data” technikák csillagászati alkalmazásáról, a matematikai és informatikai módszerekről, adatbázisokról, eredményekről két napos konferenciát tartanak Szombathelyen az „Ég és Föld között” TÁMOP-pályázat keretében.

A hírportál hasábjain többször hírt adtunk már az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet és a Vas Megyei TIT Egyesület által vezetett Ég és Föld között – a természet titkai c. TÁMOP-pályázat programjairól. E pályázat keretében valósul meg 2014. május 15-16-án a „New challenges in astro- and environmental informatics in the Big Data era” című konferencia Szombathelyen, a szakterületen működő jeles külföldi és magyar kutatók részvételével.

Az utóbbi években szinte „feltűnés nélkül” lépett át a tudomány a „Big Data” korszakába. Ma már jellemzően áttekinthetetlen mennyiségű adat szintetikus vizsgálatából kell kinyerni az ismereteket, hiszen a „nagy összefüggések” meglátásához, vagy a világegyetem legnagyobb struktúráinak felderítéséhez csak így juthatunk el. A Big Data alkalmazásokra jellemző, hogy a csillagászati adatok, képek nagyon nagy (99, 99,9 stb.) százalékát soha senki nem fogja közvetlenül megnézni. Szép lassan barátainkká válnak az öntanuló algoritmusok, a főkomponensek, a keresőfák, és az adatbázisok összekötését lehetővé tevő új informatikai alkalmazások.

Ez a technológiai háttér teljesen új alkalmazási lehetőségeket hoz a csillagászatba, említhetjük a „survey astronomy” technikáit ugyanúgy, mint a „masszív programozás” és párhuzamos implementációjú modellezés adta lehetőségeket – az asztrofizika merőben új területeinek megnyitásával.

20140321_big_data_conf_1
Az LSST a jelenleg megvalósítás alatt álló legnagyobb égboltfelmérési program, melyet 2020-ban terveznek üzembe helyezni. Páratlan módon egyesíti magában az adattömeg-motivált tudomány (Big Data Science) információtechnikai eredményeit a csillagászati megfigyelések eddig nem látott tömegének előállításával: a műszer sokkal nagyobb részét fogja belátni az Univerzumnak, mint az eddig elkészített összes csillagászati mérés együttesen. Érzékelője egy 3,2 gigapixeles, emberméretű CCD kamerafej lesz, mely 20 másodpercenként fog egy-egy felvételt készíteni, 3 naponta letapogatva a teljes látható égboltot. Tíz éves futamideje alatt a program annyi adatot fog gyűjteni az égboltról, ami meghaladja a Gutenberg óta valaha kinyomtatott összes betű teljes adatmennyiségét! Az óriási adathalmaz, hasonlóan az emberiség könyvkincséhez, elképzelhetetlen mértékű tárháza lesz a legszerteágazóbb kutatásoknak: ebből a felmérésből annyi adatot nyerünk a Világegyetemről, mint amennyi adat a világ összes könyvtárában írott formában jelen van. (LSST Corporation)

A konferencia célja elsősorban az egyetemi hallgatók, fiatal és „régebb óta fiatal” kutatók számára gyakorlatorientált előadások és alkalmazások lehetőségét bemutató demonstrációk formájában betekintést nyújtani a kutatást támogató alkalmazások lelkivilágába, és néhány projekt legfrissebb eredményeibe, vagy előkészületeibe, amelyek néhány éven belül elhozzák a Big Data korszak áttörő sikerét az asztrofizikában is.

A konferencián javasolhatóan május 14-i érkezéssel, 16-án délutáni távozással lehet részt venni; a szállás és az étkezés a regisztrált résztvevők számára ingyenes. A regisztrációkor előadással, poszterrel is lehet jelentkezni, a szervezők az első 25 poszter nyomtatási költségeit is vállalják.

A konferencia honlapja: https://bigdataconf.gothard.hu/indico/conferenceDisplay.py?confId=1

Hozzászólás

hozzászólás