Látogatás a svábhegyi csillagvizsgálóban

4081

Áprilisi csillagnéző túránk egészen rendkívüli lesz. Először is azért, mert nem hétvégén tartjuk, másodszor pedig nem túrázunk, csak egy rövid sétát teszünk Normafa környékén, közben meglátogatjuk az akadémiai csillagvizsgálót is.

A csillagvizsgáló-látogatás technikai okok miatt elmarad. A túra többi részét megtartjuk.

Április 23-án, szerdán ellátogatunk az Akadémia csillagvizsgálójába (teljes nevén: Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet). Ez Csillebércen van, itt található Budapest legnagyobb csillagászati távcsöve. Mivel ez nem bemutató csillagvizsgáló, ezért a nagyközönség számára csak ritkán látogatható. Sajnos a távcsőbe belenézni nem lehet, hiszen jelenlegi kiépítésében az égbolt fényképezésére használják, de 60 cm-es átmérőjével impozáns látványt nyújt. A teleszkópot rejtő kupola épülete műemlék.

cski_240

Találkozunk 18.30-kor Normafánál, ahová a 21-es vagy 21A BKV busszal lehet eljutni, az autósok számára is itt van parkolási lehetőség. Innen elsétálunk a kutatóintézetbe, ahol 19.00-kor Sárneczky Krisztián, az Intézet munkatársa fogad minket. Beszél nekünk a csillagászok munkájáról, és megmutatja a távcsövet. Az érdekesnek ígérkező program után nem sok idő marad a túrázásra. Ha derült idő lesz, az Anna-réten megmutatjuk a tavaszi csillagképeket, és mesélünk a hozzájuk kapcsolódó legendákról is, majd visszasétálunk a Normafához, és megnézzük Budapest esti panorámáját. Ez a program eső esetén sem marad el!

Minden érdeklődőt szeretettel vár a túravezető: Kerényi Lilla

Hozzászólás

hozzászólás