Tavaszi versengés – Az országos csillagászati verseny döntője

4202

2017. március 23-án Székesfehérváron került lebonyolításra a 2016/2017-es tanévi országos csillagászati verseny döntője, amely a nemzetközi csillagászati diákolimpiára készülő magyar keret válogatóversenye is.

Ismét eltelt egy év, és ismét eljött az ideje, hogy az őszi-téli előkészítő fordulók legjobbjai összemérjék a csillagászati tudásukat egy nyilvános vetélkedés során. A 2016 novemberében elindított versenysorozat a csillagászati országos versenyek történetében először tért át a középiskolai tantárgyak már régóta szokásos stílusára: a bevezető fordulókat a korábbi egyéni jelentkezéssel és otthoni megírással ellentétben az iskolákhoz helyeztük át. Összesen 24 hazai és külföldi középiskola regisztrált 57 diákot. Végül a három, interneten keresztül lebonyolított fordulóban 41 diáktól érkezett értékelhető munka. Két fordulón a csillagászat és űrkutatás elméleti jellegű feladatait kellett tesztlap kitöltés formájában megoldani, majd egy harmadik, gyakorlatiasabb fordulót otthon, hosszabb időn keresztül teljesíteni, amelyben adatfeldolgozás és saját megfigyelések végzése és elemzése voltak kitűzve. Az első két forduló feladatmegoldásait postán, a harmadikat elektronikusan várták a szervezők. A február végére kialakult pontozási sorrend alapján a 18 legjobb teljesítményt nyújtott diák kapott meghívást a nyilvános döntőre. Nevük, iskolájuk és a 3 bevezető fordulóban elért pontjaik jelenleg is megtekinthetőek a verseny állandó honlapján, az http://www.bajaobs.hu/ioaa lapon.

A nyilvános döntőre 2017. március 23-án, csütörtökön került sor a székesfehérvári Szabadművelődés Házában. A délelőtt 10 órai megnyitón elsőként Kiss Dorottya igazgató üdvözölte a vendégsereget, majd Hudoba György, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (népszerű nevén TELAPO) vezetője ismertette a nagy múltú intézményben 40 éve helyet kapott csillagászat idei, többszörös évfordulójának érdekességeit. Így tudhatták meg a jelenlévők, hogy idén ősszel ünneplik a helyi csillagászat-kedvelők közösségük 60 éves fennállását – így mindenki számára világossá váltak a helyszín megválasztásában szerepet játszó tények. Ezt követően a zsűri elnöke, Dr. Szatmáry Károly egyetemi tanár néhány gondolatával nyitotta meg hivatalosan is a versengést. Végül a döntő napját levezénylő Dr. Hegedüs Tibor ismertette a döntő lebonyolításának konkrét menetét és a legfőbb tudnivalókat.

Balra: Hudoba György, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló vezetője köszönti a verseny résztvevőit. Mögötte Dr. Hegedüs Tibor, a verseny főszervezője, az IOAA magyarországi koordinátora. Jobbra: a verseny zsűrije, balról jobbra Dr. Kovács József, Dr. Szabados László, Dr. Szatmáry Károly, Dr. Szalai Tamás és Dr. Borkovits Tamás. (Szöllősi Attila és Hegedüs Tibor)

Rögtön meg is kezdődött az elméleti feladatok megoldásának 2 órás fordulója, ahol a diákoknak a szokás szerint semmilyen aktív segédeszközt (PC, i-pad, tablet, okostelefon, stb.), de még függvénytáblát sem volt szabad használni, csak az érettségin is engedélyezett alap zsebszámológépeket, vonalzót, körzőt, szögmérőt.

A versenyzők az elméleti feladatokat oldják meg. (Hegedüs Tibor)

Ezt a hivatalos csoportképek elkészítése, és egy közös ebéd követte.

A verseny hivatalos csoportképe. (Hegedüs Tibor)

A délutáni gyakorlati fordulók során három helyszínen, 6-6 diák egymást váltva teljesítette a planetáriumi, távcsöves és adatfeldolgozási fordulókat. Szerencsére napos idő volt, így lehetőség nyílt a ház 4. emeleti teraszán felállított 6 db távcsővel távcsőkezelési-megfigyelési feladat megoldására. A fő kérdés a Nap aznapi látszó átmérőjének minél pontosabb meghatározása volt egyszerű, napszűrővel ellátott kis távcsövek és egy stopperóra felhasználásával. Az adatfeldolgozási feladat számítógépet nem igénylő módon, milliméterpapíron történő ábrázolásra alapult. Egy konkrét éjszaka történt valóságos égiháttérfényesség-mérés adatsorát kellett elemezni, és az égbolt jóságát jellemezni, valamint rájönni, hogy miről árulkodik az adatok erőteljes változása. Az első negyedben lévő Hold járulékos fényére, majd annak a Hold lenyugvása utáni eltűnésére kellett rájönni. Végül pedig a szokásos planetáriumi mesterséges égbolton próbáltuk pótolni a nappali verseny miatt elmaradó éjszakai égboltismeretre vonatkozó kérdéseket.

Napészlelés. (Szöllősi Attila)

A zsűri és segítőik megfeszített pontozási munkája eredményeképpen az előzetes tervekhez képest minimális késéssel kezdődhetett meg a záró ünnepség, amelyet a nagyterem átadásának szüksége miatt idén a szokásosnál rövidebbre kellett venni.

A planetáriumi feladat megoldása közben. (Szöllősi Attila)

Az oklevelet és tárgyjutalmat kapott első három helyezetten kívül idén (az évekkel korábban lerögzített alapelveknek megfelelő módon) további 5 diák került be a nemzetközi olimpiára felkészülő nemzeti válogatott keretbe. Így ezt a listát tesszük itt közzé, a döntő során elért pontjaikkal együtt.

A nemzetközi olimpiára felkészülő keret tagjainak eredményei. (Hegedüs Tibor)

A táblázatban a már tavaly is döntős diákok nevét dőlt betűvel szedtük. Gémes Antal tavaly negyedik helyen végzett, azonban az indiai nemzetközi diákolimpián már bronzérmes lett. Világos Blanka tavaly csak hatodik volt, viszont miután kivívta az Indiába utazó csapatba jutást, a diákolimpián dicséretet kapott. Knoch Júlia pedig a tavalyi hetedik helyről jött fel idén negyedikké. A többi diák új a csillagászati olimpiai keretben. Közülük Goto Tomoi és Dobó Viktor idén érettségiznek, így nekik csak az idei thaiföldi olimpiára nyílik lehetőségük eljutni, a többiek még jövőre is versenyezhetnek. A keret tagjainak olimpiai felkészítése áprilisban elkezdődik, havi egy teljes hétvégés bentlakásos képzés, egy hetes nyári edzőtábor, és egy horvátországi mini-olimpia keretében. Ezen felül a tanév végéig az ország 4 pontján működő emelt szintű olimpiai szakkörök (általában 2 hetente egy-egy alkalommal) továbbra is működnek, amelyen a jövőre ismét versenyezni szándékozók tovább képezhetik magukat.

Díjátadás. Harmadik helyezést ért el Világos Blanka, a második helyezett Goto Tomoi, a verseny győztese pedig Gémes Antal. (Szöllősi Attila)

Ezúton köszönjük meg minden jelenlévő diáknak, és kísérő tanáraiknak, családtagjaiknak a lelkes részvételt, valamint a személyesen megjelenni nem tudott felkészítő tanároknak odaadó felkészítő munkáját, amivel útnak indították tanítványaikat. A hazai csillagászati diákolimpiáztató szakmai konzorcium valamennyi tagja bízik abban, hogy ősszel tovább növekvő számú részvétellel sikerül újra elindítani a következő évi válogató versenyt.

A szakmai színvonalat biztosító zsűri tagjai: Dr. Szatmáry Károly (elnök, Szegedi Tudományegyetem), Dr. Borkovits Tamás (SZTE Bajai Obszervatóriuma), Dr. Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium), Dr. Szabados László (MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet), Dr. Szalai Tamás (Szegedi Tudományegyetem).

A verseny szakmai levezetői: Dr. Hegedüs Tibor (SZTE Bajai Obszervatóriuma), Hajdu Tamás (ELTE PhD hallgató), Hudoba György (Óbudai Egyetem és a helyi csillagászati szakkör vezetője), Dr. Nagy Rezső (Óbudai Egyetem és a helyi csillagászati szakkör másik vezetője), Nyerges Gyula (Budapesti Planetárium), Pintér Sándor (ELTE PhD hallgató), Ruzsics Krisztina (könyvtárvezető, SZTE Bajai Obszervatóriuma), Szing Attila (csillagász, Stratolab), Sztakovics János (ELTE PhD hallgató) és Banc Roland (a helyi csillagász szakkör tagja).

A döntő támogatói: Emberi Erőforrások Támogatáskezelő NTP_NTV_16_B_0004 sz. pályázata, Bajai Obszervatórium Alapítvány, Budapesti Távcső Centrum, Magyar Csillagászati Alapítvány, Magyar Csillagászati Egyesület, Stratolab Kft.

Hozzászólás

hozzászólás