Válogatás a Phoenix-szonda legfrissebb képeiből

1222

Magyar idő szerint hétfő hajnalban landolt a Mars felszínén a Phoenix-szonda, amiről a magyar elektronikus sajtó minden képviselője részletesen beszámolt. Az alábbi válogatással mi is lerójuk tiszteletünket az űrkutatás legújabb sikere előtt.  

A Phoenix-szonda leszállása a Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE kamerájával. A kép nem sokkal a Phoenix ejtőernyőjének kinyílása után készült, amikor az új földi látogató már csak 12,6 km-es magasságban járt, 1,7-szeres hangsebességgel közeledve a felszín felé. Jól megkülönböztethető a 10 m-es ernyő, az alatta levő világos folt pedig maga a szonda. A Mars felszíne látszólag fekete, mivel sokkal sötétebb az éppen landoló szondánál.

A szonda három tartólábának egyike röviddel a felszínre érkezés után.

A Phoenix a Heimdall-kráter közelében landolt. A bal alsó kis kép ismét az ejtőernyőjével lassuló szondát mutatja.

A Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE kamerája az út végén is megörökítette a Phoenixet. Felül, a valóságosnál kékebb színű objektum a marsszonda a napelemeivel. A középen jobbra lévő sötét folt a hőpajzs és becsapódási nyoma, alul pedig az ejtőernyő.

A Phoenixre rögzített amerikai zászló és egy mini DVD. Utóbbi a Planetary Society küldeménye, rajta a Mars által ihletett irodalmi és egyéb művészi alkotásokkal, valamint negyed millió ember nevével. 

A Mars felszíne a Phoenix kamerájával.

A horizont látványa bolygótestvérünk felszínéről.

Kőmező a Phoenix körül egyszer…


…és még egyszer.


Mozaikkép a Phoenix sztereo-kamerájával.


A első képek egyike a Mars északi pólusának síkságáról. A tájat apró kavicsok borítják, ugyanakkor feltűnőek az állandóan fagyott talajú medencék területére jellemző sokszögű törések. Az alábbi linken (27Mb) található animáció segítségével egy kicsit mi is barangolhatunk a felszínen.

Forrás: Phoenix honlap képgaléria

Hozzászólás

hozzászólás