Folyékony tükrű távcsövet a Holdra!

1723

Valamikor a jövőben a Holdon dolgozó űrhajósok speciális folyadékot öntenek egy korong alakú hálóra. Ezzel a művelettel egy akár 20-100 méter átmérőjű, optikai- és infravörös tartományban használható hatalmas távcső tükrét készítik éppen el. Egy ilyen műszerrel akár százszor-ezerszer halványabb objektumok is megfigyelhetők, mint a nemsokára felbocsátandó új űrteleszkóppal, a James Webb Űrtávcsővel. Ezzel a teljesítménnyel a műszer az Ősrobbanást közvetlenül követő pillanatokba engedne bepillantást, illetve használható lenne mind a szokványos, mind a különleges törpegalaxisok vizsgálatára.

A NASA Institute for Advanced Concepts által támogatott projekt eredményeiről Ermanno Borra (Laval Egyetem, Quebec, Kanada) és csoportja számolt be a Nature 2007. június 21-i számában. Számításaik szerint a Hold ideális helyszín egy, az űrbe telepíthető műszereknél sokkal nagyobb, a folyékony tükrös technológiát alkalmazó távcső felépítésére. Ezekben a rendszerekben a tükröző folyadékot tartalmazó tartály forgatása révén fellépő centrifugális erő alakítja ki a felszínen a képalkotáshoz szükséges görbületet. Az előnyök egyértelműek: a szállítás, az összeszerelés és a karbantartás mind-mind egyszerűbb, mint egy hatalmas, szilárd tükör esetében.

Az University of British Columbia 6 méter átmérőjű LMT (Liquid Mirror Telescope) műszerének főtükre (Forrás: Paul Hickson [UBC])

Az elképzelések szerint az összeszerelés során egy automatika által esernyőszerűen kinyitott és kifeszített hálóra öntenék ki a folyadékot. A folyadékban fellépő felületi feszültség megakadályozza, hogy a háló résein átfolyjon az anyag. Laboratóriumi kísérletekben az űrbeli körülményeknek megfelelő alacsony hőmérsékleten is folyékonyan maradó, különleges sókat tartalmazó oldatokat használtak fel. Az enyhén homorú felületre igen finom, krómot és ezüstöt tartalmazó rétegeket juttattva alakították ki a végső tükröt, melynek fényvisszaverő képessége még nem megfelelő, de ez valószínűleg a technológia fejlesztésével javítható.

Bár a kutatók jelenleg is dolgoznak a folyadéktükrök előállításának különböző módszerein, az első gyakorlati megvalósítás a Hold felszínén nem várható 2020 előtt.

Forrás: NASA News Release, 2007.06.21.

Hozzászólás

hozzászólás