Százezer keringés a Föld körül

1160

2008. augusztus 10-én az elmúlt két évtized csillagászatának egyik legnagyobb hatású eszköze, a Hubble űrteleszkóp megtette százezredik keringését a Föld körül. A jelenleg már működésének 19. esztendejében járó, de hamarosan leváltásra kerülő veterán űrtávcső üzemeltetői a jeles alkalom előtt a műszeregyüttes eddigi teljesítményéhez méltó felvétel elkészítésével tisztelegtek: a körülbelül 170 ezer fényév távolságban lévő Nagy Magellán-felhő (a Tejútrendszer egyik kísérőgalaxisa) NGC 2074 katalógusjelű csillaghalmaza közelében található csillagkeletkezési terület az egyik legaktívabb a Lokális Csoportnak nevezett, a Tejútrendszeren kívül többek között az Androméda-ködöt és az M33-at is tartalmazó galaxishalmazban.

A Hubble űrteleszkóp WFPC2 (Wide Field Planetary Camera 2) műszerével 2008. augusztus 10-én készült felvétel a Nagy Magellán-felhő NGC 2074 katalógusjelű csillaghalmaza (balra fent) közelében található aktív csillagkeletkezési területről. A kompozit képen a vörös szín a kéntől, a zöld a hidrogéntől, míg a kék az oxigéntől származó emissziót jelöli.
[NASA, ESA, and M. Livio (STScI)]

A rendkívül plasztikus, majdhogynem három dimenziós hatást keltő felvételen látható terület egy sötét molekulafelhő peremvidéke, keletkező csillagok valóságos inkubátora. A gázszálak ragyogását a felhőt átjáró erős ultraibolya sugárzás okozza, melynek forrása az NGC 2074 halmaz nagyon fiatal, forró csillagainak csoportja. Nem kizárt azonban, hogy a középpont körül látható, kék színben ragyogó gáz további csillaghalmazokat is rejt.

A kép által átfogott terület átmérője körülbelül 100 fényév. A jobb alsó részen látható, tengeri csikó alakú képződmény hossza hozzávetőlegesen 20 fényév, azaz négyszer akkora, mint a Nap és a legközelebbi csillag, az α Centauri közti távolság.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás