Utolsó jelentkezés az eredményhirdetés előtt

1291

A végéhez közeledik a 9. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia.

2015.08.01. szombat

Délelőtt a csapatvezetői küldöttségeket kivitték a közelben található híres-hírhedt Merapi vulkánhoz. Sajnos a kinn töltött idő nagy részében felhőbe burkolózott a még tavaly is aktív vulkán, de egy izgalmas terepjáró-rallyra be lehetett fizetni, amivel kivittek a 2010-es kitörés helyszíneire. Ez sokat emelt a kirándulás értékén. Visszatérés előtt egy kis folyómederbeli off-roaddal hergelték tovább a kedélyeket. Emlékezetes túra volt.

Délután megkaptuk a diákok utolsó feladatmegoldásait is (adatfeldolgozási forduló), és estébe nyúlóan gőzerővel lepontoztuk őket, majd az időközben megérkezett zsüri-pontszámokkal való összehasonlítás alapján lehetőséget kaptunk (minden csapat) az egyes feladatok felelős szakembereivel történő vitára. Több esetben sikerült elhoznunk néhány jogos pontot a gyerekeinknek.

Merapi_nappal_fustol_DSC_0902
A környéken legismertebb vulkán a Merapi.

Sajnos összességében azt kell mondjuk: általánosságban elmaradt a csapat teljesítménye a várakozásoktól, de a tényleges végeredmények még nagyban függeni fognak attól, hogy mekkora lesz a teljesítménye az első 3 helyezettnek. Ez már csak a legvégén fog kiderülni, többet egyelőre e pillanatban nem tudunk.

2015.08.02. vasárnap

Délelőtt tovább folyt a pontozás és a csapatvezetői kontra zsüri-pontozás korrigálása (ez az ún. moderáció). Aki készen volt vele korábban, annak egy kis pihenőidő is jutott. Valamiért a csapatverseny eredményeit nem kaptuk meg. Arról semmit nem tudni.

Délben meghozták a diákokat a szállodánkhoz, az ebédet itt kapták nálunk. Nagy örömmel találkoztunk velük és végre elmesélhették, mi minden is történt velük azóta, hogy elkülönítették őket tőlünk. Mindannyian jókedvűek voltak, bár egy gyomorrontás végigment a diáksereglet nagy részén épp a kritikus 3 napban, amikor teljesíteniük kellett. Ez látszott meg mindenki teljesítményén, sok mindenre magyarázatul szolgált.

Ebéd után egy nagy kísérlet részesei volt mindenki: ki kellett próbálni a jövőbeli olimpiákon bevezetni kívánt on-line feladatbeküldési és értékelési szoftvert. Ez nem ment zökkenőmentesen, és nem is mindenkinek sikerült még csak a szoftver elindítása sem. A magyar csapatnak némi külső segítséggel, a nepáli csapatvezető laptopján sikerült. Természetesen sokat kell még finomítani ezen a szoftveren.

Este egy nagy közös bankettet rendeztek a diákok szállásául szolgáló telepen, helyi tradicionális zenével, több helyi politikus beszédével – és persze sok finomsággal. Mire a buli hangulata kezdett volna emelkedni (megkezdődött a korábban jelentkezett nemzeti csapatok zenés-táncos produkciói), a csapatvezetőket újra buszra tessékelték és búcsút kellett mondanunk a diákjainknak. Mindenki nagyon sajnálta – de igen fontos oka volt ennek: az utolsó lehetőség volt a másnapi záró ceremónia előtt véglegesíteni az érmek ponthatárait és sok más egyéb kérdésben is dönteni.

Merapi_ejjel_holdfenyben_DSC_0978
A holdfény által megvílágított vulkán éjjel sem hagyta abba a füst eregetését.

E sorok írásakor zárult az utolsó, ügydöntő IBM ülés. Kb. 10 aranyérem, 20-22 ezüst, és 30-35 bronzérem kerül holnap kiosztásra. Minthogy elég bonyolult kalkulációval normalizálják az eredeti pontokat – és ennek bázisszámait nem osztják meg senkivel, igazán senki nem tudja a saját diákjai teljesítményét végeredményre átszámolni. Ezért mi sem tudunk végeredményt mondani, ezt csak holnap este, a záró ünnepség utáni, utolsó magelangi híradásunkban fogjuk tudni megtenni.

Hozzászólás

hozzászólás