Yoda a Holdon

3773

A NASA LRO holdszondája felvételén a holdfelszíni fény-árnyék érdekes összjátéka a Csillagok Háborúja filmsorozat Yoda szereplőjére emlékeztető árnyékot rajzol ki.

A NASA Hold körül keringő LRO (Lunar Reconnaisance Orbiter) űrszondája egy érdekes felvételt készített az Icarus-kráterről. A felvételen a holdfelszíni fény-árnyék egy érdekes összjátékának következtében a Csillagok Háborúja (Star Wars) filmsorozat csaknem minden epizódjában megjelenő Yoda, a Jedi lovagok főmesterének szétálló, hosszú füleire emlékeztető árnyék figyelhető meg.

20140223_yoda_a_holdon_nasa_lro_1
A Hold túlsó oldalán lévő, mintegy 94 kilométer átmérőjű Icarus-kráter központi csúcsa a teraszokkal, mélyedésekkel, kisebb kráterekkel szabdalt kráter-peremen érdekesen ismerős alakú árnyékot vet (kép: LRO/LROC NAC M1124685518LR felvétele, NASA/GSFC, SESE/ASU).

Az Icarus-kráter a Hold túlsó, a Földről nem látható oldalán helyezkedik el, holdrajzi koordinátai: nyugati hosszúság 173 fok, déli szélesség 5,58 fok. Átmérője mintegy 94 kilométer (más forrás szerint 96 kilométer), a mélysége 4,6-4,7 kilométer.
Érdekesség, hogy az Icarus-kráter központi kiemelkedése a kráterek többségéhez képest nagy kiterjedésű a kráter aljzatán, a hegytömb átmérője nagyjából 27 kilométer.

Az Icarus-kráter különlegessége, hogy a központi csúcsa, a kráter aljzatból kiemelkedő hegytömb kissé a kráter pereme fölé magasodik. Általában a központi csúcs magassága az aljzat és a perem közötti magasságnak körülbelül a fele, de az Icarus-kráternél ez elérheti vagy kissé meg is haladhatja az aljzat-perem magasságkülönbséget. Ez a kimagasodás a perem egyenetlensége miatt nem teljesül körbe a teljes peremre, hanem a nyugati peremhez képest alacsonyabb a központi csúcs. Egyébként az Icarus-kráterre emlékeztetően magas központi csúcsa van a még 39 km átmérőjű és 3,9 km mély Alpetragius-kráternek is a Mare Nubium keleti szélénél.

20140223_yoda_a_holdon_nasa_lro_2
Yoda, a Jedi lovagok főmestere jellegzetes, szétálló hosszú füleivel a Csillagok háborúja filmsorozat egy kedves és bölcs figurája, de ha előveszi a lézerkardját, annak fele sem tréfa. A képen a meditáló Yoda látható (kép: Star Wars, Blastr.com).

Egyébként az Icarus-kráter az Orientale-medencétől mintegy 1500 kilométerre nyugatabbra helyezkedik el a nagy, mintegy 440 km átmérőjű Korolev-kráter közelében, attól nyugatra. A közelben találjuk még a szintén nagyobbnak tekinthető Daedalus-krátert is (93 km). Az Icarus közvetlen szomszédságában két kisebb kráter, a 31 km átmérőjű Congreve N és a 43 km átmérőjű Amici T gazdagítják a felszínt.

20140223_yoda_a_holdon_nasa_lro_3
Az Icarus-kráter és környezete a Hold túlsó oldalán. A hozzá legközelebbi kráterek a Congreve N és Amici T. A kép szélessége 365 km (kép: LRO/LROC WAC, NASA/GSFC, SESE/ASU).

Időnként előkerül az a kérdés, hogy „a Hold mindig ugyanaz, nem mutat változatosságot” – persze eltekintve a változatos megjelenésű, de amúgy állandó felszíni alakzataitól. Ez azonban – mint a mostani LRO felvétel is mutatja – messze nincs így!  A holdészlelő amatőrcsillagászok és egyáltalán a Holdat akár kis távcsővel szemlélők számára ismét annak alátámasztását mutatja az LRO holdszonda felvétele, hogy a fény-árnyék összjátéka időről-időre mennyire változatos, érdekes formákat képes létrehozni. A Hold megfigyelési szempontból igen is „produkálja magát”, ugyanúgy, mint a Nap, egy forgó nagy- és kisbolygó, változócsillagok, stb. A holdfázisok, a Hold librációja szinte soha sem hoz létre  teljesen ugyanolyan fény-árnyék konfigurációkat – a Hold a legkézenfekvőbb és élvezetes távcsöves célpont, még a fényszennyezett városi égen is.

Forrás:

Felvétel az Icarus-kráter központi csúcsáról (NASA LRO/LROC SESE/ASU, 2014.02.21.)

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás