• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál
  bdsm forum

  Pizzával a világ legnagyobb távcsövéhez  A Polaris Csillagvizsgáló szakkörének tagjai az Európai Déli Obszervatórium pályázatán Star clusters and the structure of the Milky Way (Csillaghalmazok a Tejút szerkezetében) című pályamunkájukban a Tejútrendszer struktúráját szemléltették hétköznapi módszerekkel és tárgyakkal, esetünkben egy finom pizzával. Első lépésként gömb- és nyílthalmazokról készítettek saját felvételeket Budapestről és Ágasvárról, amelyek térbeli helyzetét és egyéb jellemzőit a szakirodalomból gyűjtötték ki. Összefoglalásukban nem csak konkrét ismereteinket tekintették át, hanem a Tejútrendszer egészére érvényes összefüggéseket is bemutatták, továbbá kitekintést nyújtottak, mivel tudnák az ESO új távcsövei a képet teljesebbé tenni.

  Felkészülés a pályázatra. Balról jobbra: Kereszturi Ákos felkészítő tanár, valamint Szabó Andrea, Szulágyi Judit és Budai Edina

  A pályamű legfontosabb eleme, a Tejútrendszer-pizza

  A pályázat fő eleme az a Tejútrendszer-modell volt, amelyet pizzából készítettek. A méretarányos modellen a belül kivastagodott tészta és egy központi tojás alkotta a magot, ketchup a valódi helyzetnek megfelelő spirálkarokat, reszelt sajt a molekulafelhőket, a tészta belső buborékai pedig a szupernóva-robbanások és halmazok csillagszelei által a csillagközi anyagába fújt buborékokat jelképezték Az egyes lefotózott halmazok térbeli helyzetét kiszámolták, majd borsszemekkel, illetve gombostűkkel pozicionálták. A munka meghozta az eredményét: a 230 európai csapat közül a zsűri az ő pályázatukat tartotta a legjobbnak, így az ESO segítségével hamarosan tanulmányútra indulhatnak Chilébe. Munkájuk – többek közt – a Polaris Csillagvizsgáló szakkörvezetője, Horvai Ferenc tevékenységét is dicséri.

  A pályamunka: Star clusters and the structure of the Milky Way

  További információk: Catch a Star competition winners

  Ez a bejegyzés Hírek, felhívások kategóriában van. Link könyvjelzője.

  Pizzával a világ legnagyobb távcsövéhez  A Polaris Csillagvizsgáló szakkörének tagjai az Európai Déli Obszervatórium pályázatán Star clusters and the structure of the Milky Way (Csillaghalmazok a Tejút szerkezetében) című pályamunkájukban a Tejútrendszer struktúráját szemléltették hétköznapi módszerekkel és tárgyakkal, esetünkben egy finom pizzával. Első lépésként gömb- és nyílthalmazokról készítettek saját felvételeket Budapestről és Ágasvárról, amelyek térbeli helyzetét és egyéb jellemzőit a szakirodalomból gyűjtötték ki. Összefoglalásukban nem csak konkrét ismereteinket tekintették át, hanem a Tejútrendszer egészére érvényes összefüggéseket is bemutatták, továbbá kitekintést nyújtottak, mivel tudnák az ESO új távcsövei a képet teljesebbé tenni.

  Felkészülés a pályázatra. Balról jobbra: Kereszturi Ákos felkészítő tanár, valamint Szabó Andrea, Szulágyi Judit és Budai Edina

  A pályamű legfontosabb eleme, a Tejútrendszer-pizza

  A pályázat fő eleme azonban az a Tejútrendszer-modell volt, amelyet pizzából készítettek. A méretarányos modellen a belül kivastagodott tészta és egy központi tojás alkotta a magot, ketchup a valódi helyzetnek megfelelő spirálkarokat, reszelt sajt a molekulafelhőket, a tészta belső buborékai pedig a szupernóva-robbanások és halmazok csillagszelei által csillagközi anyagába fújt buborékokat jelképezték Az egyes lefotózott halmazok térbeli helyzetét kiszámolták, majd borsszemekkel, illetve gombostűkkel pozicionálták. A munka meghozta az eredményét: a 230 európai csapat közül a zsűri az ő pályázatukat tartotta a legjobbnak, így az ESO segítségével hamarosan tanulmányútra indulhatnak Chilébe. Munkájuk – többek közt – a Polaris Csillagvizsgáló szakkörvezetője, Horvai Ferenc munkáját is dicséri.

  Linkajánló

  Ez a bejegyzés Egyéb témák kategóriában van. Link könyvjelzője.
  • Magyarország megújul