Ryan Cooke és Max Pettini kapja az idei kozmológiai Gruber-díjat

A 2025-ös kozmológiai Gruber-díjat Ryan Cooke és Max Pettini kapjákmind az univerzum keletkezése utáni összetétele egyik kulcsfontosságú értékének meghatározásáért, mind pedig annak...

Japán holdszonda készül leszállásra a Hidegség Tengerén

A japán Hakuto-R Mission 2 (M2) űrszondája sikeresen Hold körüli pályára állt, a tervek szerint legkorábban június 5-én leszállhat a Hold északi...

Fiatal, de nagy tömegű kvazárok

Az Univerzum legfényesebb és legnagyobb energiakibocsátású objektumai közé tartoznak a kvazárok. A „csillagszerű rádióforrás” elnevezés utal rendkívüli távolságukra (felbonthatatlan pontforrások) is. Jelenlegi...

A Lucy űrszonda közelről lefotózta a Donaldjohanson főövi kisbolygót

Az amerikai Lucy űrszonda úton a Jupiter trójai kisbolygói felé, a terveknek megfelelően közeli felvételeket készített az elnyúlt alakú, "kuglibábura" hasonlító (52246)...

Május 10-11-én ünnepelnek a planetáriumok

1925. május 7-én nyitott ki az első újkori planetárium a müncheni Deutsches Museumban, ünnepeljük együtt a planetáriumok működését! Az...

A nagy tömegű csillagok születési titkainak feltárásában segít a rádióinterferometria és a csillagközi ammónia

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatóriuma (National Radio Astronomy Observatory, NRAO) VLA (Very Large Array) antennarendszerének...

Musk úr, mikor megyünk a Tau Cetire?

Érdekes fejleményekről olvashatnak manapság az amerikai űrkutatás rajongói. Persze mindez nem meglepő, hiszen ezekben a hetekben-hónapokban majd’ minden hír, ami az Atlanti-óceán...

Égi fénykörök

Látványos jelenségeket nemcsak derült, felhőtlen égen láthatunk, de fátyolfelhős égen is - kis szerencsével. Május 14-én különösen szép komplex halójelenség jelentkezett egünkön.

A www.csillagaszat.hu oldal felületén sütiket (cookie) használunk. Ezeket a fájlokat az ön gépén tárolja a rendszer. Az oldal használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás