A felhők felett

1233

Távcsöves-csillagos életkép a Nagy Hideg-hegyről, az MCSE téli csillagásztáborából.Becz Miklós, Nagy Hideg-hegy

Nem is egyszerű télen, egy hegytetőn megtalálni az ideális észlelőhelyet. A hideg, szeles hegytetőn néhol térdig ért a hó, ott csak rövid ideig lehet volna kitartani. Hogy lehet itt észlelni? Amíg a többség erről tanakodott, az egyik táborvezetőnk élénk hólapátolásba kezdett a fennsík déli pereme alatt. Nyugatról kelet felé haladt. Hamarosan kialakult a hóban egy árok, ami kb. 20 m hosszú, és másfél méter széles volt. Innen észleltünk valamennyien.

Bár a tábor hóeséssel kezdődött és hóeséssel végződött, mégis volt két derült éjszakánk. Az első éjjel sötétedéstől éjfélig, és fél öttől hajnalig észleltünk. A második éjszaka nem sok jót ígért, de este tíztől újra szikrázó egünk volt. Ezt a tábort elsősorban középiskolásoknak hirdették meg. Azok jöhettek, akik képesek voltak szavakba (írásba) önteni egy ilyen táborral kapcsolatos elképzeléseiket és terveiket. Reméljük, közülük sokan hamarosan rendszeres észlelőkké válnak!

Én a három legfiatalabb gyerek kísérője voltam. Vadász Danival, Mauks Bencével, Balogh Dáviddal sok hasonló képet készítettünk a behavazott hegyoldalban sorakozó távcsövekről és távcsövezőkről.

2013w01-nagyA hét csillagászati képe ezúttal a Nagy Hideg-hegyen készült, nagy hidegben, 2013. február 7-én, 22:06 UT-kor. A kamera észak felé néz, az expozíciós idő 30 mp, blende 3,5 (Canon 450 D 18 mm-es fókusz). Az égbolton a Cepheus és a Draco csillagképeket látjuk. Az északi horizontot a hegy csúcsa takarja, ez védett bennünket az északi szelektől. A távcsövek Ny-K-i irányban sorakoznak.

Hozzászólás

hozzászólás