A Hattyú Fátyla

3048

A nyári égbolt jellegzetes csillagképe a Cygnus, a Hattyú. A Fátyol-köd komplexuma egy 5000 évvel ezelőtti szupernóva-robbanás maradványa.

Klacsány Imre, Ágasvár

A Fátyol-köd (más néven Cirrus-köd) egy szupernóva-maradvány a Cygnus (Hattyú) csillagképben. A köd egy körülbelül 5000 évvel ezelőtt történt szupernóva-robbanás maradványa, ami három részből áll. Az egykori csillag maradványai óránként 600 ezer kilométeres sebességgel száguldanak a világűrben. Spektroszkópiai mérések szerint a Földtől való távolsága 1500 fényév, összfényessége 7,2 magnitúdó. A felvétel bal oldalán a „boszorkány seprűje”, azaz az NGC 6960 látható, jobb oldalon pedig a Fátyol-köd középső régiója, az NGC 6979 és az NGC 6974 terül el (Pickering-éknek is nevezik ezt a vidéket).

A Fátyol-köd nyugati régiója Klacsány Imre felvételén. A fényes csillag az 52 Cygni, sötét égbolton szabad szemmel is észrevehető.
A Fátyol-köd nyugati régiója Klacsány Imre felvételén. A fényes csillag az 52 Cygni, sötét égbolton szabad szemmel is észrevehető.

Nagy szerencsémre éppen belefért a két objektum a látómezőbe, így sikerült egy kicsit furcsa, de számomra új, izgalmas kompozíciót összehoznom. A nagy felbontás lehetővé teszi a barangolást a ködösségek szálas szerkezetében. A felvétel Ágasváron készült 2014.06.27-én. Részletek: 200/800 asztrográf SW f/4 korrektor, Canon 600D (átalakított), expozíciós idő: 38×5 perc ISO 800 érzékenység mellett.

A szerkesztő megjegyzése: az utóbbi időszakban több felvételt is kaptunk a Fátyol-ködről, a jobbnál jobb képek közül választottuk ki Klacsány Imre fotóját. Köszönjük a beküldéseket!

Hozzászólás

hozzászólás