A Herkules kisebbik gömbhalmaza

2614

Az M92 az északi égbolt egyik legfényesebb gömbhalmaza. Johann Elert Bode 1777-ben fedezte fel, Charles Messier tőle függetlenül szintén azonosította és a katalógusába illesztette 1781-ben. William Herschel volt az, aki először csillagaira tudta bontani, 1783-ban.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

Az M92 gömbhalmaz csodás ékszer a Herkules csillagképben. A jóval ismertebb M13 azonban „elhomályosítja”, ezért sokkal kevésbé népszerű ez a különleges objektum. Formája, szerkezete számomra sokkal tetszetősebb, mint a nagy testvéré.

A halmaz megközelítőleg 26 000 fényévnyire található Földünktől. Valós átmérője eléri a 100 fényévet, körülbelül 330 000 csillagot tartalmaz. Közeledik felénk, 112 km/s sebességgel. Kora a számítások alapján 12 milliárd év. 16 változócsillagot sikerült azonosítani a halmazban, 14 ebből RR Lyrae típusú, egy W Ursae Majoris típusú, egy pedig fedési kettős.

A fénykép a Bay Zoltán Tehetséggondozó Alapítvány Csillagászati és Környezetvédelmi Oktatóközpontjának támogatásával készült el. Köszönet a műszerek rendelkezésre bocsátásáért!

 

Hozzászólás

hozzászólás