A napfolt esete a délibábbal

930

Május első hajnalán varázslatos napkelte köszöntötte a legszebb tavaszi hónapot. Bemutatkozott a nap-délibáb.


Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

Május elseje hajnalán szélcsendes, langyos idő volt s a Nap a veszprémi Látóhegyről nézve pont Pétfürdő irányában kelt. A helyszín jelentősége abban rejlik, hogy a Nap éves égi útját illetően ez egyike azon két iránynak, ahol napkeltekor a terepviszonyok hatására délibáb alakulhat ki a napkorongon. Mindkét helyen néhány reggelen át tartózkodik a kelő Nap a megfelelő pontokon, ahol, ha az időjárás nyugodt és tiszta a horizont, szinte 100% biztonsággal észlelhető Nap-délibáb. A pétfürdői irány egy kb. észak-dél irányú völgyet keresztez, a völgyben a Bakonyból lefolyó hideg levegő hatására szélcsendes időben sűrű, párás légtömeg ül, ami inverziót eredményez. A völgyet kitöltő sekély köd rendszeresen megjelenik, emlékeztetve a lehetséges jelenségre.

2012w17-nagy

Az inverzió hatására, attól függően, hogy mennyire nagy az eltérés az egymás feletti légrétegek hőmérséklete, sűrűsége közt, gyengébb, vagy látványosabb Nap-délibáb alakul ki. Az eltérő sűrűségű rétegeknek eltérő a törésmutatója, így a rétegen áthatoló fénysugár nem ott fog látszani, ahol valójában van. A légkör lencsehatására a Nap eleve torzul kissé napkeltekor (és napnyugtakor), ilyenkor a korong nem kör, hanem laposabb, ovális alak. Ha inverziós rétegen is áthatol a fénye, akkor egészen különleges formák is kialakulhatnak. A kelő Nap felett kis folt jelenik meg, a napkorong szögletes lesz, kicsúcsosodik a teteje, szeletekre bomlik, s ahogy lassan elhagyja az inverziót, az alján a villanykörte foglalatához hasonló, a korongnál látványosan keskenyebb réteg válik láthatóvá. Ha tiszta a levegő, ilyen esetekben jó eséllyel látható zöld fény is a korong tetején. A hideg, sűrű légréteg felett kialakuló délibáb a szakirodalomban az ál-délibáb (mock-mirage) nevet viseli, hasonló hazánkban a téli hidegpárnás időszakban jellemző, valamelyik, a ködfelhőzetből kilógó hegytetőnkről szemlélve a Napot. Lokálisan azonban gyakorlatilag bárhol kialakulhat megfelelő helyzet, ha az időjárás és a terepviszonyok kedvezően játszanak össze.

Azonban a délibáb hatására nem csupán a napkorong torzul el, hanem az azon látszó napfoltok is. Megfelelően nagy napfolt esetén ez akár szabad szemmel is követhető! Jelenleg egy nagy napfolt, az 1471-es sorszámú volt csillagunk arcán, ez a folt játszotta a főszerepet a fotómontázsban. A délibáb a foltot is változtatja, eltünteti, megnyújtja, máshová varázsolja a valós helyéhez képest, megkettőzi, sőt: megtriplázza! A Nap szegélyén látható az egyik erős inverziós réteg elhelyezkedése, az ív ott megtörik, beszűkül, majd ismét kiszélesedik. Ahogy a napfolt ezen a rétegen áthaladt, először egy látszott belőle, majd ez eltűnt, hogy hamarosan ismét megjelenjen, majd egy második is megjelent az első felett, azután a két folt elkezdett összeolvadni, közben egy olyan állapot is kialakult, amikor három folt látszott. A látványosságról készült timelapse videó is:  http://youtu.be/0vz03soHUqo

Alkonyatkor is láthatunk persze hasonló Nap-délibábot, ám a korán kelőknek kedvez az a tény, hogy hajnalban nyugodtabb a levegő, s az éjszakai kisugárzás miatt ilyenkor alakul ki inverzió. Ha ismerjük a környékünk terepviszonyait, jó eséllyel találhatunk olyan pontot, ahol a jelenség megmutatkozik előttünk is.

Hozzászólás

hozzászólás