Az ISON-üstökösre várva

1206

Kevesen láthatják ilyennek a fővárost. Leheletnyi holdsarló a hajnali égen, mellette halvány csillagszomszéd, távolabb a Szaturnusz, egészen lent a Merkúr. Jó reggelt, Budapest!

Soponyai György, Budapest

Vasárnap hajnalban a Halászbástyáról fotóztam a Pest fölött kelő holdsarlót. Hónapokkal ezelőtt kinéztem magamnak a helyet és az időpontot: három nappal napközelsége után az ISON-üstökös minden bizonnyal látványos, hosszú csóvát húzva kel majd a hajnali égen. Sajnos – mint köztudott – az ISON nem élte túl a találkozást a Nappal, így az “Évszázad Üstököse” helyett az “Évtized Csalódása”-titulussal marad meg sokak emlékében.

2013w47-nagy

Az üstökös hiányában is maradtak látványosságok azért a keleti égen! Kezdve a 43 órás holdsarlóval, melynek útja a váratlanul tiszta légkörnek köszönhetően már a horizonttól nyomon követhető. Holdkeltekor égi kísérőnk súrolva elfedte a Mérleg csillagkép Alfáját, a Zubenelgenubit. A kép készítésekor a két égitest már némileg eltávolodott egymástól, a 2,8 magnitúdó látszó fényességű csillag könnyen látható a Hold északi pereme fölött. A Holdtól keletre a Szaturnusz figyelhető meg, míg tőlük délkeletre a Merkúr éppen kiemelkedik a horizont fölötti párából.
felvétel technikai adatai: Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 50/F1,4, 5 s, F/8, ISO 400.

Hozzászólás

hozzászólás