Geminida-maximum a köd felett

1375

Az országot vastagon beborító ködpaplan fölött ragyogó derült időben észleltük a Geminidák meteorraj maximumát – a Mátrából.

Biró Zsófia, Mátraszentistván

A Geminidák meteorraj idei maximumának megfigyelésére kiváló lehetőséget nyújtottak a Mátra csúcsai. Mi a Kút-hegy lábától, a mátraszentistváni Sípark mellől láthattuk a csodát. Nagy szerencsénk volt az időjárással és hazánk földrajzi lehetőségeivel, hogy a maximum éjszakájára sikerült a Kárpát-medencében rekedt – szokásos – hidegpárna fölött derült észlelőhelyet találnunk.

Bár az ég kivételesen tiszta és nyugodt volt, a Hold miatt mégse láttunk 5 magnitúdónál halványabb csillagokat. Jónás Károllyal 18:50 UT körül kezdtük meg a hullámokban érkező Geminidák észlelését, és egészen hajnalig, Ujj Ákos és Horváth Gábor társaságában élveztük az erősödő aktivitást a lemenő Hold után folyamatosan sötétedő égen. A hajnali műsort tovább gazdagította a ködpárna tetején kialakuló almellékhold, majd a sötétben egyre zöldesebb légkörfény, és az eget keresztülszelő állatövi fény. Pazar látvány volt látni, ahogyan a köd hömpölyögve átbukik a hegycsúcsokon, majd visszahúzódik, maga mögött hagyva a deres hegyoldalt.

2013w50-nagy
Négy fős csapatunkról készült a mellékelt csoportkép. Bár a radiáns átellenben emelkedett, mégis sikerült ebben a kompozícióban elcsípni egy szép zöldes színű Geminida tűzgömböt. A csapat ujjongva forgatta a fejét és a kameráját, hogy elcsípjen egy-egy további szebb rajtagot. Gyenge délkeleti szél mellett -9,7 fokos hidegben, átlagosan 40%-os páratartalom mellett négyen több mint 170 meteort fotóztunk, ebből jó pár tűzgömböt. Vizuálisan pedig az est folyamán több száz rajtagot számláltunk! Volt, aki kicsit több tűzgömbre számított, de így is hiánypótló élmény volt és jövőre is mindent megteszünk azért, hogy láthassuk a Geminidák maximumát!

Hozzászólás

hozzászólás