Pillangó a Tejútban

1743

A Hattyú csillagkép harmadik legfényesebb csillagát hatalmas vörös “pillangó” veszi körül. Miről mesél ez az éjszakai pillangó?


Fényes Lóránd, Piliscsév

A fotón látható 1500 fényévnyi távolságra található IC1318 jelölésű diffúz emissziós köd körbeveszi a 2,2 magnitúdójú Gamma Cygnit (más néven Sadrt), a Hattyú csillagkép középső területén látható fényes csillagot. A Pillangó-ködként is ismert alakzatba bepillantva a bíbor színt a hidrogén okozza, amint elnyeli a közeli csillagok fényét. A sötét sávot a csillagközi por filamentumai alkotják. A Sadr felett balra, a porsáv túloldalán kis ékszerdobozként bújik meg az NGC6910 elnevezésű nyílt csillaghalmaz.

2012w29-nagy

A fénykép Budapest mellől készült, a kertem nem mentes a fényszennyezettségtől. A részletek kibontásához keskenysávú mélyég-szűrőket használtam. Első körben a helyes színarányokhoz, illetve a csillagok színhelyes képéhez 43 x 4 perc szűrőmentes (RGB) fotó készült. Ehhez hozzáfényképeztem még 18 x 20 perc, ~7 óra H-alfa és ~3 óra OIII sorozatot. Az RGB képet csatornáira bontottam, a vörös csatornához hozzáadtam a H-alfa értékét, a zöldhöz a H-alfát és az OIII-at, a kékhez az OIII-at. Ezután még külön az eredeti vörös csatornához hozzáadtam 33% H-alfát, és ezt fényességrétegként az egész fölé helyeztem. A színeket utólag, Photoshop segítségével állítottam vissza, mivel a keskenysávú fotózás miatt meglehetősen fakó volt a kép. A folyamat megtekinthető itt.

Felszerelés: SW Equinox 80/500 ED PRO, TeleVue 0,8x reduktor, SW HEQ5  Synscan, MGEN autoguider, Canon EOS 1000D (átalakított, hűtött).

Hozzászólás

hozzászólás