Száguld a Vénusz a Nap felé

793

Két és fél héttel a Vénusz-átvonulás előtt már csak roppant vékony sarlóként figyelhető meg az Esthajnalcsillag a napnyugta utáni égen.

Görgei Zoltán, Molnár Péter, Budapest

Május 19-én, a szokásos szombat esti távcsöves bemutatóra készülődve vártuk a látogatókat az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. Kinyitottuk a kupolát, levettük a csillagda nagy bemutatótávcsövéről a porvédő sapkákat, és a még világos égen az egyetlen, szabad szemmel is könnyen látszó objektum, a Vénusz felé fordítottuk a műszert. A bolygó korongjának átmérője az előző hetekhez képest szemlátomást megnőtt, ugyanakkor a nem is olyan régen még félvénusz-közeli fázisban levő égitest vékony sarlóvá vékonyodott, így a vizuális megfigyelés után a nem túl kedvező (nyugtalan) légkör ellenére megpróbálkoztunk a bolygó fotografikus megfigyelésével is.

2012w22-nagy

Mellékelt képünk 2012. május 19-én 19:30 (helyi idő) készült a csillagda 200 mm átmérőjű, 2470 mm fókuszú D&G akromatikus refraktorával, DMK41 fekete-fehér kamerával, 6000 egyedi felvételből válogatott 4500 kocka átlagolásával.

Az egyre keskenyebb, de nagyobb látszó méretű sarló megörökítése egyre nagyobb kihívást jelent a június 6-i Vénusz-átvonulásig hátralevő napokban. A jeles eseményt követően azonban kövessük nyomon a hajnali égen is a szépség istennőjéről elnevezett belső bolygótestvérünket!

Hozzászólás

hozzászólás