Üstökös és csillaghalmaz

921

Itt a Garradd-üstökös! A csóvás égi vándor augusztus 26/27-én „megközelített” egy látványos csillaghalmazt.
Szitkay Gábor, Nyúl

A C/2009 P1 (Garradd) elnevezésű üstököst G. J. Garradd fedezte fel 2009. augusztus 13-án készült felvételeken, az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumban. A közepes fényességű üstökös ezekben a hónapokban jól látható az északi féltekéről, és időnként nevezetes mélyég-objektumokat is „megközelít”, ezekről a látványos eseményekről hatásos asztrofotók készíthetők.

A hét csillagászati képét ezúttal Szitkay Gábor készítette, aki így számol be a felvétel születéséről: „Egy hete kezdett érdekelni a Garradd-üstökös, mert a Leonidák-listán mindennapossá vált a téma. A neten rákerestem a pályájára, akkor láttam, hogy elmegy az M71 gömbhalmaz mellett. Mivel a nyaralásom során tengervizet kapott a fényképezőgépem, kölcsönkértem Takács András hűtött Canon 40D-jét.

Itt Nyúlon a nagy melegtől, párától elég gyenge ég volt, és nagyon  nyugtalan is, rendszeres kupoladöngető szélrohamokkal. Éjfél után javultak a viszonyok, kezdett a csillagvizsgáló forró téglafala kihűlni, ekkor kezdtek jobb frémek készülni. Végül is ez a 364 másodperces lett a legjobb. A hűtött gépváz rendkívül jó a nyári melegben, zajtalan hátteret biztosít, de azért vontam darkot is.

2011w34-nagy

A felvétel készítésekor az üstökös 2,215 CSE távolságban volt a  Naptól, és 1,396 CSE-re a Földtől. Fényessége 7,3 magnitúdó körüli, a közeljövőben még tovább fényesedik. Távcső: 406/2051 mm-es Newton, csillagra vezetve off-axis guiderrel.
Fényképezőgép: Cannon 40D, ISO 800. A felvétel készítésekor az üstökös kb. 12,5 fénypercnyire volt Földünktől, míg látványos partnere, az M71 12 ezer fényévnyire…

Hozzászólás

hozzászólás