A Hold, a Jupiter és…

8358

Október 31-én kora este sokak figyelmét felkeltette a holdsarló mellett látható fényes “csillag”, valójában a Jupiter. A látványos együttállást egy távoli repülőgép zavarta meg…

Szulovszky András, Csillagtanya, Lovasberény

A  csillagtanyai építő-észlelőhétvége első napján a verőfényes napsütés sok jóval kecsegtette az este észlelni vágyókat, az észlelőréten már kora délután megjelentek az első távcsövek. Persze ösztönzőleg hatott az igen látványosnak ígérkező Hold-Jupiter együttállás is, mindenki el szerette volna csípni a jelenséget. A még világos égbolton először a holdsarló volt megpillantható, de napnyugta előtt az eget fürkészve a binokulárokban  megjelent a Jupiter is a Hold mellett. Milyen szoros együttállás!

A jelenség megörökítéséhez egy kis lencsés távcsővel és egy bolygókamerával készültem, a látómező szempontjából ez bizonyult jó kombinációnak. A lovasberényi eget a lenyugvó Nap fényében számos repülőgép szelte át, az egyik a Holdtól pár fokra haladt el. Vártam, hogy az égi háttér kicsit sötétebb legyen, nem gondoltam volna, hogy a következő járat pont a Hold és a Jupiter között fog áthúzni. A szemfüles amatőrtársak még időben észrevették, hogy repülőgép tart a Hold irányába, az ő figyelmeztetésüknek hála a felvétel gombját még az utolsó pillanatban sikerült lenyomni, megörökítve ezzel életem első ilyen élményét.

kamera: ZWO ASI174MM
távcső: Lacerta 72/432
időpont: 2019.10.31. 15:41 UT

(Köszönet Mártha Zoltánnak és Csukovics Tibornak, mert nélkülük ez a felvétel nem jöhetett volna létre)

Hozzászólás

hozzászólás