A Holmes-üstökös égi útja

1159

A Holmes-üstökös különös kifényesedését és egyhavi égi útvonalát mutatja be felvételünk, mely ezúttal mozaikkép.Gyuricza István, Mohács

Az október 24-én kitört üstökös hosszú hetek óta beszédtéma és fontos távcsöves célpont az amatőrcsillagászok körében. A Holmes még mindig jól látható szabad szemmel, ám mérete többszörösére növekedett, ezzel párhuzamosan pedig felületi fényessége sokat csökkent. Fényszennyezéstől mentes, vidéki ég alól legszebb a látványa, várhatóan december folyamán is viszonylag könnyen lesz észlelhető.

A hét csillagászati képe ezúttal mozaikfelvétel, az üstökös több mint mint egyhónapos égi útját láthatjuk rajta: a hat felvétel november 1. és december 4. között készült. Szépen megfigyelhető az is, milyen drámai mértékben megnőtt látszó mérete. Az üstökös jelenleg már a Holdnál is nagyobb égterületet foglal el!

2007w51-nagy
A hét képe 127/700-as refraktorral (lencsés távcsővel), 200 mm-es teleobjektívvel és Canon EOS 300D fényképezőgéppel készült, a Triangulum Csillagvizsgálóból. Középen fent a legfényesebb csillag az alfa Persei

A Holmes-üstökös hazai észleléseiről hosszabb cikket közöl a Meteor decemberi száma, melyet a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai illetményként kapnak.

Hozzászólás

hozzászólás