A Jupiter szembenállása

1048

Egy nappal a Jupiter szeptember 21-i emlékezetes szembenállása után rendkívül nyugodt légköri viszonyok mellett sikerült megörökíteni az óriásbolygó felhőzetét.

Pete László, Győr

A kép készítése tulajdonképpen a Kutatók Éjszakájának köszönhető. Azon a rendezvényen ugyanis a távcsövünkre szerelt webkamera képének közvetítését terveztük. Ahhoz, hogy ez mindenképp sikerüljön – akár akkor is, ha esik az eső – előre felvettem a Jupiterből néhány percnyi filmet.

Korábban (1989 óta) soha nem láttam a Jupiteren ennyi részletet a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló távcsövével. A bolygó éppen szembenállás közelében járt, ez talán még egy kis segítség volt a rendkívül nyugodt légkör nélkülözhetetlen közreműködése mellett. Nem utolsó sorban a távcső mechanikájára azelőtt két nappal szereltük fel az új léptetőmotoros óragépet. Ez szintén sok zavaró holtjátéktól és periodikus hibától „mentette meg” a felvételt.

2010w37-kozepes

A hét csillagászati képe 2010. szeptember 22-én készült, 300/2130-as Newton-távcsővel. 18 mm-es orthoszkopikus okulár, okulárprojekció, Philips ToUcam 740k webkamera. Képfeldolgozás: Registax 5, a végső simításokat Bezák Tibor végezte Photoshoppal.

Hozzászólás

hozzászólás