A Szív-köd szívében

Asztrofotósok kedvelt célpontja a Szív-köd, amely nem messze "dobog" a Perseus-ikerhalmaztól.

2535
Asztrofotósok kedvelt célpontja a Szív-köd, amely nem messze „dobog” a Perseus-ikerhalmaztól.
Hölgye Attila, Gyermely.
A Szív köd mintegy 7500 fényév távolságra , galaxisunk Perseus-karjában található. A rendkívül látványos Szív-köd egy diffúz köd, különös megjelenését ionizált hidrogén sugárzása, illetve sötétebb, fényelnyelő por rajzolja ki.

A köd középpontjában, „szívében” a Melotte 15 néven ismert nyílthalmaz néhány fényes csillaga ragyog, amelyek közel 50-szer nagyobbak a Napunk tömegéhez képest.

A kép készítésének több érdekessége is van: a „színeket” egy 120/600-as akromatikus SW refraktorral készítettem, technikai okokból színcsatornánként 2-2 db 15 perces képből, CCD-vel. Miután nehéz volt minden színcsatornánál külön-külön fókuszt állítani, így maradt az összesen 6 db H-alfa, SII, OIII fotó.
A technikai problémák miatt leporoltam a Canon 350D fényképezőgépet, és újrakezdtem a kép fotózását, de most „klasszikus” digitális fényképezőgéppel. Ebből 30 db 10 perces kép lett jó, vezetési és egyéb problémák miatt… Aztán gondoltam egyet, és kipróbáltam azt, amit rég szerettem volna: ötvözöm luminance-ként a fényképezőgép stackelt fotóit, és hozzárakom színcsatornának a CCD-s képeket. Így is lett. Az illesztést a Maxim DL-re bíztam, kézzel kijelölt referenciacsillagokkal. Az eredmény ugyan nem tökéletes, viszont azt gondolom, hogy az első igazán hosszú expozíciós idejű gyermelyi képem megszületett, még akkor is, ha vannak „gyerekbetegségei”.

Hozzászólás

hozzászólás