A Tejút tánca

13424

A déli égbolt Magyarországról jórészt láthatatlan szépségeivel varázsolja el a szemlélőt ez az egész éjszakás namíbiai videó.

Borovszky Péter, Namíbia

A namíbiai májusban európai amatőrcsillagászok keresik fel a csillagászati megfigyelésekre felkészült “asztrofarmokat”, amelyek kiváló csillagos eget és ellátást kínálnak a fényszennyezett kontinensről érkezőknek. Évről évre magyar asztrofotósok is visszatérnek ide, én is egy ilyen csapat tagjaként jártam a csodálatos déli ég alatt.

Az egész éjszakát bemutató videón láthatjuk a Tejutat, annak is a legfényesebb részét, a Sagittarius vidékét. A képmező felső részén mintha lyukas lenne az égi szőnyeg: ez a híres sötétköd, a Szeneszsák. Szomszédságában látható a Dél Keresztje. A felvétel első felében feltűnő fényes “csillag” a Jupiter, amely hazánkból is látható, azonban rendkívül alacsonyan, déli irányban. A felvétel közepén, a Tejút “alatt” feltűnő két halvány felhő nem más, mint Galaxisunk két kísérője, a Nagy- és a Kis Magellán-felhő. További érdekesség, hogy az éjszaka második felében feltűnik a zöldes színű légkörfény.

Nem éppen fényképezőgépet kímélő az éjszakai égbolt időszűkített felvételének elkészítése, mivel percenként háromszor 20 másodpercnyi expozícióval számolva óránként 180, az egész éjszakára vonatkozóan akár 2000-2200 expozíciót kellett készítenem ahhoz, hogy világostól világosig láthassuk az ég mozgását. Érdemes a videót felhangosítani, mert megismerkedhetünk a namíbiai észlelőéjszaka hangjaival is.

A felvételt a 2018 májusi namíbiai expedíció alkalmával készítettem fotóállványról egy olyan kiegészítővel, amely hozzávetőlegesen csillagidővel forgatta a kamerát, így jött létre a balról jobbra történő svenkelés.

Hozzászólás

hozzászólás