A téli égbolt ékkövei

4071

Nem lehet kérdés, melyik a legszebb téli csillagkép. Az Orion! Az égi vadász és a fényes csillagokkal telehintett januári esti égbolt feledhetetlen látvány.

Imre Péter, Sopron

A kedvezőtlen téli időjárás mellett sajnos a kijárási korlátozás is megnehezíti az asztrofotósok életét. Nincs ez másképp velem sem, azonban január közepén sikerült egy rendkívül hideg, jó légköri átlátszóságú napot kifognom, így felkerekedtem a soproni hegyekbe. Az erdők szegélyezte úton, Görbehalom határában találtam egy tisztást, ahol asztrofotós témának az Oriont, a téli égbolt legjellegzetesebb csillagképét választottam, a téli Tejút kíséretében. A konstelláció a kora esti órákban nem sokkal a horizont felett ragyog, ezért minden adott volt, hogy asztrotájképen örökítsem meg látványosan fényes csillagait.

A foltokban havas táj, az erdő és a csillagok igazán hangulatos miliőt teremtenek a képnek. A fotó Sony A7R III vázzal, Samyang 24 mm f/1,4-es objektívvel, valamint egy Tiffen ködszűrővel készült, ISO 10000 érzékenységgel, 10 másodperces záridő használatával, 2021. január 11-én 19:30-kor. A panorámakép 6 db fotóból áll össze, melynek érdekessége, hogy a ködszűrő kiemeli a fényesebb csillagokat, ezáltal egyfajta sejtelmes hangulatot kölcsönözve a képnek.

Hozzászólás

hozzászólás