A Triangulum-galaxis

11113

Az északi égbolt második legfényesebb galaxisa a kicsiny Triangulum csillagképben található M33. A legtisztább, holdfénytől mentes éjszakákon szabad szemmel még éppen hogy megpillantható, így 2,8 millió fényéves távolságával a legtávolabbi égitest, amely szabad szemmel látható.

Bagi László, Öcsöd

Lokális Csoport tagja, az Andromeda-galaxis és Tejútrendszer után a harmadik legnagyobb galaxis a csoportban. Felfedezője Giovani Batista Hodierna, aki 1654-ben pillantotta meg távcsővel. Az általunk is ismert M33 jelölés Charles Messier 1764-es független felfedezéséből ered, amikor katalógusa 33. objektumának vette fel a teleholdnyi fényfoltot. Húsz évvel később William Herschel is katalogizálta. Ugyanő vett észre egy fényes, különálló ködösséget a galaxis mellett, amelyet külön objektumként említett. Ez valójában a galaxis egyik fényes, ionizált hidrogénből (H II) álló tartománya, színképe hasonlatos az Orion-köd színképéhez. A hatalmas, 1500 fényév átmérőjű csillagkeletkezési régió mai neve NGC 604. Herschel később három kisebb H II régiót is azonosított a galaxisban (NGC 588, 592, 595). Rádiócsillagászati mérések szerint az Andromeda-galaxis felé mozog, s mivel mérete csak negyede (50-60 ezer fényév), tömege pedig csak tizede nagyméretű szomszédjának, sorsa nem lehet kétséges…

A tiszta szeptemberi és októberi éjszakákat egy intergalaktikus utazásra használtam ki. Már egyszer meglátogattam az M33-at DSLR-rel. Kíváncsi voltam, mennyivel többet lehet kihozni a témából egy CCD-kamera segítségével. Nagy hangsúlyt fordítottam a részletek megörökítésére. Ezért is töltöttem el ezzel a gyöngyszemmel 10 éjszakát, amely során 33 órányi kitűnő nyersképet sikerült összegyűjtenem az M33-ról.

A fotó adatai a következőek. Távcső: 200/800 Asztrográf, Mechanika: SkyWatcher EQ-6 Pro GoTo mechanika (bordásszíjhajtással), Kamera: Atik One 6.0 monokróm kamera, Szűrő: Astronomik H-alfa (6 nm) szűrő (1,25″) Szűrő: Astronomik L-RGB fotografikus szűrőszett (1,25″) Exp. idő: Lumi 22 óra, RGB 7 óra, Halfa 2 óra.

Hozzászólás

hozzászólás