A Triangulum-galaxis

1323

A Triangulum-galaxis (M33) az őszi égbolton látható egyik legszebb csillagváros, mely ezúttal egyik legkiválóbb asztrofotósunkat „ihlette meg”.Éder Iván, Nyúl

A Triangulum (Háromszög) csillagkép első számú látványossága a közeli M33, közismert nevén a Triangulum-galaxis. Ez a spirálgalaxis a Lokális Halmaz harmadik legnagyobb tagja, átmérője mintegy 50 ezer fényév, vagyis nagyjából feleakkora, mint a mi Tejútrendszerünk. A csillagváros távolsága mintegy 3 millió fényév. Tapasztalt megfigyelők tiszta, holdfénytől és fényszennyezéstől mentes éjszakákon puszta szemmel is megpillanthatják, igazi titkait azonban az asztrofotósok tudják feltárni.

Az M33-ról készült felvételen szépen kirajzolódik a galaxis spirális szerkezete, jól láthatóak a kékes színű csillaghalmazok és a rózsaszínű csillagkeletkezési területek. Utóbbiak közül a legnevezetesebb az NGC 604, amely az egyik spirálkarban látható, a galaxis középpontjától nagyjából 1 óra irányban.

A felvétel Szitkay Gábor magán-csillagvizsgálójából készült 2006. október 17-én, 130/780-as TMB-refraktorral, átalakított Canon EOS 350D fényképezőgéppel, ISO 800 érzékenységgel, 21×10 perc expozícióval.

Hozzászólás

hozzászólás