Adriai Tejút

1012

Honfitársaink közül sokan választják nyári úticélul a horvát tengerpartot. A hét csillagászati képe ezúttal a tengerparti Tejutat ábrázolja.

Rózsa Ferenc, Milna, Horvátország

A horvát tengerpart amatőrcsillagászaink körében is népszerű célpont, hiszen még a tengerparton is könnyű viszonylag fényszennyezésmentes helyeket találni, ahonnan távcsövezhetnek, fotózhatnak. Csillagászati megfigyelésekre talán a szigetvilág a legalkalmasabb. Az egyik népszerű sziget Hvar, ahol csillagvizsgáló is üzemel, de amatőrcsillagászaink is gyakorta ellátogatnak a legnapfényesebb horvát szigetre. A “csillagászati kilátás” déli irányba nézve kiváló, abban az irányban a legkisebb a fényszennyezés. Számunkra ez azért is fontos, mert a nyári égbolt legizgalmasabb területe épp déli irányban látható: a Tejútrendszer központi vidéke. A Nyilas csillagképben gazdagon “burjánzó” tejútfelhők és mélyég-objektumok megfigyelése az egyik leghálásabb távcsöves időtöltés.

2008w30-nagy

A hét csillagászati képe 2004. augusztus 9-én készült Milna mellől (Hvar-sziget), hagyományos, filmes technikával (Nikon 801 fényképezőgép, 1,4/50 mm-es objektív, 10 perc expozíció Kodak 400-as negatív). Az állókamerás felvételen jól látható a Nyilas csillagképben kifényesedő és kiszélesedő Tejút. A kép tetején látható fényes, fehér csík az Altair (alfa Aquilae) nyoma.

Ha Horvátországban járunk, érdemes kapcsolatot teremteni a helyi amatőrcsillagászokkal, épp ezért a linkek között több csillagvizsgáló ill. szervezet elérhetőségét is megadjuk.

Mizser Attila

Hozzászólás

hozzászólás