Adventi üstökös

A Wirtanen-üstökös egyre magasabbra kerül az esti égbolton. Az égi látogató látványos háromszöget alkotott a fényes Aldebarannal és a Fiastyúkkal december 13-án.

3330

Jelentős figyelem kíséri a 46P/Wirtanen-üstökös mostani látogatását. Ha a derült idő megengedi, látványos képek születhetnek az égi vándorról.

Hődör Gábor, Szeged

December 13-án, még mielőtt megérkezett az igazi ködös, havas tél, igyekeztem megörökíteni az üstököst, ahogy látszólag egyre közelebb kerül a Fiastyúkhoz. A kép elkészítéséhez most nem távcsövet, hanem 50 milliméteres fix objektívet használtam. Ebbe a látómezőbe pont belefért az égi vándor, a Fiastyúk és az Aldebaran hármasa. Sajnos nem volt túl sok időm, mert egy óra fotózás után olyan szinten leszállt a köd, hogy alig találtam vissza a főútra a fotózáshoz választott tisztásról.

Ezt a képet december 16-án lett volna érdemes elkészíteni, mert akkor csak pár fokra volt az üstökös a Fiastyúkhoz képest. Ha még három napot vár az igazi tél érkezése, akkor egy még izgalmasabb kép készülhetett volna. Technikai adatok: Canon EOS 1100D mod, Canon EF 50mm, F/5m HEQ5 Pro, 26×150 s/ISO800, 2018.12.13., Szeged

Itt az MCSE-tagság megújításának időszaka – új belépőket is szeretettel várunk! Tagjaink egyik illetménykiadványa a Meteor csillagászati évkönyv 2019, benne számos hasznos olvasmánnyal, előrejelzéssel a jövő év égi jelenségeiről, látványosságairól. http://www.mcse.hu

Hozzászólás

hozzászólás