Állatövi fényparádé

2488

A Keleti Kárpátok hegyeiből minden márciusban káprázatosan szép állatövi fényt csodálhatunk meg az esti szürkület végeztével. A naprendszerünk síkját kirajzoló fénykúp ilyenkor a legfeltűnőbb, a nyugati ég aljától a Fiastyúkig emelkedik, a magasabb hegyekből pedig végigkövethető a teljes égbolton.

Munzlinger Attila, Marosfő

Március 23-án este azzal a céllal telepedtem ki a Gyergyói-medence déli csücskében levő Marosfő melletti domboldalra, hogy megcsodáljam és lefotózzam a tavaszi állatövi fényt. A Maros és Olt közötti vízválasztó gerincen, 1025 méterre a tengerszint felett egy hófoltokkal és hóvirágokkal tarkított domboldalon állítottam fel állványom. A napok óta tartó heves szél tökéletesen kitakarította a medence légterét, a felhőtlen ég tökéletes látványt nyújtott. A szürkület végére felragyogott a fénykúp, a tökéletes átlátszóságnak és a csökkent fényszennyezésnek hála széles és fényes állatövi fényben gyönyörködhettem. A panorámám készítése közben a kijelzőn rögtön feltűnt, hogy kelet felé tovább követhető az ekliptika halvány fénylése, szokás szerint megörökíthető a teljes állatövi fény. Sajnos szabad szemmel ezúttal nem volt észlelhető, csak a nyugati része, de nyers fotókon tisztán kivehető volt. A képek feldolgozása közben még szembetűnőbbé vált a teljes állatövi fény, a panoráma jól mutatja a teljes égbolton nyugattól keletig húzódó fénysávot.

Az állatövi fény 2019. március 23-án, Munzlinger Attila felvételén.

Hasonlítsuk össze a felvételt az elmúlt hét képével! Jól látható, mennyivel látványosabb az állatövi fény igazán sötét egű észlelőhelyről! (A szerk.)

 

 

Hozzászólás

hozzászólás