Amikor egészen Izlandig elláttunk

1411

Április 17-én alkonyatkor már akkor is izgalmas lett volna az égi látvány, ha nem keveredik fölénk az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörési felhője, így azonban duplán is érdekes lett.

Kocsis Antal, Balatonakarattya

Azzal, hogy a kitörés miatt földre kényszerült repülőgépek nem zavarták az égbolt tisztaságát, valóban csupán a ragyogó holdsarló, a Vénusz, a halványan még látszó Merkúr, az épp előbújó csillagok, köztük a szépséges Fiastyúk közt kell megosztani a figyelmünket. Végtelen nyugalom árad a képből, s egyúttal a magyarázatot is látjuk rajta: a látóhatár felett még megfigyelhetjük a vulkánkitörés nyomán hazánk légterét meglátogató felhő sávjait, amelyek fakó, okkerszín ecsetvonással megálljt parancsoltak a repülőknek, s a szokásos alkonyi színeknek is. Kocsis Antal a balatonakarattyai magaspartról készült felvétele tökéletesen visszaadja a látványt, amelyet a vulkáni felhő okozott a légkörben, a hamuszemcséken a viszonylag nagy méretük miatt a fény szóródása kifakítja a szokásos látványt, tompább, pasztell irányokba tolja el az ég aljának színét. Ha mi nem tudunk Izlandra utazni, sebaj, eljön Izland hozzánk, s egyedülálló képekkel ajándékoz meg bennünket!

2010w16-nagy

A hét csillagászati képe 2010. április 17-én készült, a balatonakarattyai magaspartról. Az égen jól látható a vulkánkitörés okozta okkerszínű elszíneződés, a ragyogó Vénusz, a Hold sarlója, valamint két csillaghalmaz, a Fiasytúk és a Hyadok, a földön pedig Balatonalmádi és vidéke éjszakai fényei.

Hozzászólás

hozzászólás