Átvonult a Starlink műholdcsapat

29901

Május 24-én 23:20 táján többen is különös jelenséget figyeltek meg égboltunkon: több tucatnyi műhold vonult át felettünk libasorba rendeződve.

Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

Május 24-én késő este a nagy területen derült időjárásnak és a pénteknek köszönhetően igen sokan tartózkodtak a szabadban, rácsodálkozva a csillagos ég szépségére, vagy épp célzott megfigyeléseket folytatva. Nem sokkal a csillagászati sötétség beálltát követően váratlanul egy „égi vonat” jelent meg, számtalan apró fénypont vonult szoros egymásutánban kelet felé. Az elképesztő látványt volt, akinek távcsővel is sikerült megfigyelnie, Szabó Sándor így számolt be a látottakról:  „Az 50 centis Dobsonban, 123x-ossal követve kb. 50 fénypötty, a legtöbb párban egymás mellett, de van, amelyik egyedül. A fél fokos látómezőben kb. tucatnyi pötty, de a sorozattól leszakadva még néhány követi. Zoli szerint a sorozat előtt is volt pár. Így a legsűrűbb részen néhány ívpercre voltak egymástól, nagyjából 1-2, máshol 4-6 ívpercre. Felváltva néztük a távcsőben, ahogy tovaröpültek. Nagyon szabályosan egy vonalban voltak, a sebességük alapján egy műholdcsoport lehetett azonos pályán.” Egy ismerősöm barátnője „égi vonat” jelzővel illette, ami a látott felvételek alapján igen találó elnevezés!

Én pont abban a percben léptem ki a házból, és zártam be az ajtót, amikor a műholdcsapat átvonult felettem, így semmit se láttam belőle a ház előtti fáktól. Amikor kiértem a kiszemelt fotós helyszínemre, s ellenőriztem tableten a következő ISS átvonulás pontos égi útját, akkor láttam a leveleket róla, és biztos voltam benne, hogy a kicsit korábban felbocsátott SpaceX Starlink műholdjai úsztak át hazánk felett.
Mivel semmilyen műhold adatbázisban nem szerepelnek még, így természetesen e feltételezésem valós voltáról nem tudtam meggyőződni, de az észlelések alapján egyértelmű volt. Később aztán láttam Hollandiában távcsővel készült felvételt is az átvonuló „égi vonatról”, amelyen jól látszottak a libasorban haladó kis fénypontok.

A Starlink “műholdvonat” átvonulása Landy-Gyebnár Mónika time-lapse felvételén:

A műholdcsalád most felbocsátott 60 tagja egyelőre kísérleti jelleggel működik majd. A végleges Starlink konstelláció több ezer műholdból áll, és internetelérést biztosít majd olyan helyekre, ahol a felszíni szolgáltatás nem elérhető, vagy aránytalanul drága. 550 km magasságban, 53 fokos inklinációval (összevetésül: az ISS-é 51,64 fokos) repülő holdak egyetlen napelemtáblával rendelkeznek, amelyeket az üzemelés során úgy fognak beállítani, hogy optimálisan tudják kihasználni a fényt. A jelen átvonulás fényessége jó eséllyel nem a végleges fényessége e műholdaknak, és nemcsak azért, mert most egyben jelentek meg, összeadódó ragyogásukkal feltűnőbb átvonulással, hanem azért is, mert még nem érték el a végleges pályájukat és nem úgy állnak a napelemeik sem, ahogy fognak. Ettől függetlenül elgondolkodtató, hogy amennyiben a tervezett több ezer műhold fog felettünk keringeni, annak milyen hatásai lesznek az égboltmegfigyelésre, asztrofotózásra, de gyanítom, hogy ezt a kérdést más is felteszi és remélhetőleg megnyugtató válasszal szolgál majd a SpaceX, különben hatalmas „rajongói bázist” fog elveszíteni és igen rossz PR-ja lesz…

A műholdak saját ionhajtóműveik segítségével jutnak a végleges pályájukra, ennek a pontos idejéről semmi információ sincs, így nem tudni azt sem, hogy meddig marad együtt a csapat, de feltételezhetően nem sokáig. A 24-i holland átvonulás alapján számított TLE adatok:

1 74001U 19644A   19144.95562291  .00000000  00000-0  50000-4 0    06
2 74001  53.0084 171.3414 0001000   0.0000  72.1720 15.40507866    07

Idén még 2-6 hasonló csapatot tervez felbocsátani a SpaceX, így lehet, hogy még máskor is láthatunk átvonuló műholdvonatot.

A videót a webkamerámról lementett képekből készítettem.

Hozzászólás

hozzászólás