Az Andromeda-galaxis

1645

Az őszi égbolt egyik nevezetessége a tőlünk 2,5 millió fényévnyire elhelyezkedő Andromeda-galaxis, amely sötét, zavaró fényektől mentes helyről szabad szemmel is megpillantható.

Rózsa Ferenc, Ágasvár (Mátra-hegység)

Az Andromeda-galaxis (M31, NGC 224) az északi égbolt legfeltűnőbb, szabad szemmel is megfigyelhető csillagvárosa. Al Szufi említette először Kr. u. 905-ben ezt a ködösséget, mely a ν (nü) Andromedae mellett figyelhető meg derült, holdfénytől mentes éjszakákon, fényszennyezéstől távoli helyekről. Ilyen helyszínt, az ágasvári turistaházat választotta megfigyelőhelyül kiváló asztrofotósunk, Rózsa Ferenc, hogy megörökítse legközelebbi nagyobb galaxisszomszédunkat, az Andromeda-ködöt.

Az Sb típusú spirálgalaxis távolsága mintegy 2,5 millió fényév, átmérője a legújabb mérések szerint 260 ezer fényév, vagyis lényegesen nagyobb a Tejútrendszer 100 ezer fényéves átmérőjénél. A csillagvárosnak jelentős magyar vonatkozása is van: az első extragalaktikus szupernóvát, az Andromeda-ködben felrobbant S Andromedae-t Dégenfeld Schomburg Berta és Kövesligethy Radó fedezte fel 1885-ben.

Hozzászólás

hozzászólás