Az emberiség Holdja

783

40 ország amatőrcsillagászai, Föld bolygó

“Ezen a helyen léptek a Föld bolygó emberei először a Holdra — A. D. 1969. július — Békével jöttünk az egész emberiség nevében.” Negyven évvel ezelőtt hagyták hátra a fenti szöveget tartalmazó táblát a Hold felszínén az Apollo 11 űrhajósai. Ez volt a mottója a máltai Csillagászatéve-bizottságnak, amikor meghirdették Az emberiség Holdja elnevezésű nemzetközi akciójukat.

 

A Csillagászat Nemzetközi Éve jó alkalmat biztosít arra, hogy különféle akciókkal népszerűsítsük a tudományágat. A Máltai IYA2009 bizottság a világ országaiból várt olyan Hold-fotókat, amelyek a májusi és a júniusi telehold időszakában készültek. A fényképezendő szektorokat (összesen 40-et, utalva a 40 évvel ezelőtti történelmi expedícióra) a máltaiak osztották ki az egyes országok között, majd megkezdődött a képek feldolgozása.

2009w29-nagy

Az Emberiség Holdja: a montázs 40 különböző országból érkezett felvételek felhasználásával készült. Olaszország szegmensében Galilei 400 évvel ezelőtti rajzát láthatjuk. A képnek magyar vonatkozása is van, mivel a magyar szegmenst Jaksy Attila és Farkas Boglárka készítette. Talán épp ez a felvételrészlet leglátványosabb, hiszen a képen a Hold előtt áthaladó repülőt is felfedezhetünk. A kép letöltése nagy méretben (9 Mb).

Ajánlat: Támogassa tagdíjával is a csillagászati ismeretterjesztést!

Hozzászólás

hozzászólás