Az évtized üstököse

832

Az elmúlt hét kellemes égi meglepetése volt a McNaught-üstökös, az utóbbi tíz év legfényesebb csóvás égi vándora.

Nagy Zoltán Antal, Hármashatár-hegy

A McNaught-üstökös váratlanul tűnt fel – egy nagyobb kitörésen esett át a napközelsége alatt, így gyönyörű, szabad szemmel is könnyen látható kométává vált. Január 10-én szép derült időjárásra volt kilátásunk, így számos amatőrcsillagász társunkkal együtt feltelepültünk a Hármashatár-hegyre üstökösészlelési céllal…

Éppen napnyugtára értünk fel: még a horizont felett volt a napkorong, és felette színpompás égbolt… Még kipakolni is alig sikerült, már jött is az első jelzés, hogy binokulárban már könnyedén látszik az üstökös. Az égen rengeteg repülőgép húzott élénkvörös színekben pompázó kondenzcsíkot. Egy ilyen gép közvetlenül az üstökös mellett haladt el. Amikor a távcsöves kollégák felkiálltottak, exponáltam is egyet. Azt hittem a képen nem fog látszani az égitest, hiszen 1/400s expozíciós idő volt beállítva rajta a korábbi teljes égboltot bemutató kép miatt. Ennek ellenére a felvételen ott van a McNaught – még pici csóvát is mutat.

Ahogy egyre lejjebb és lejjebb ment az üstökös, úgy lett egyre feltűnőbb, egyre hosszabb csóvával. Szabad szemmel is 1,5° körüli csóvát sikerült megfigyelni. Határozottan sárgás színt öltött – míg magasabban nézve még egészen ezüstös fénye volt. Sajnos végül csak elbújt a horizonton már megjelenő frontfelhőzett mögött, bár a szép hosszú csóva még hosszabb ideig “fellógott” a tiszta égterületre.

Eleinte csak 1/60 s körüli expozíciókat lehetett használni, hogy az égbolt erős háttérfényessége ne ölje meg a képet. Így gyakorlatilag a Canon 350D legkisebb, ISO 100-as érzékenységre állítva dolgoztam. Ettől csak közvetlenül az üstökösnyugta idején volt értelme eltérni. Alapérzékenységen ekkor már 4-5 s körül volt a maximális expozíciós idő — ami a 300-as telével óragép nélkül kicsit soknak bizonyult: az üstökös így már bemozdult a képeken.

2007w3_nagy
A hét csillagászati képe január 10-én 16:08 UT-kor készült Canon 350D fényképezőgéppel (ISO 100 f/5,6 16:08 UT Sigma 70-300 APO)

 

Hozzászólás

hozzászólás