Az Iris vonulása

3024

A (7) Iris kisbolygó vonulását követtem, amint látszólag nagyon közel, Jupiter-átmérőnyire haladt el a 16 Sagittarii csillag közelében. A megfigyelés sok sebből vérzik, viszont alapvetően jobb volt ezt nézni élőben, mint sok tv-műsort. A tőlem elérhető legnagyobb közelítéskor színes kamerára váltottam, illetve a valóban legnagyobb közelítés a távcsövem számára már nem volt elérhető. Ez a sorozat csak a monó képeket tartalmazza, amint a (7) Iris közeledik a csillaghoz.

Váradi Nagy Pál, Kolozsvár

A tudomány része: külön figyeltem arra, hogy több csillag is egyértelműen ott legyen a látómezőben, ne csak a viszonylag fényes 16 Sgr. Nagyon érdekes lett volna, ha percre pontosan van valakinek párhuzamos észlelése mondjuk nyugat-Magyarországról – ez a percre pontosan az internet korában egyáltalán nem probléma -, ami elég messze van Kolozsvártól, hogy értelme legyen parallaxist mérni a „segéd-csillagok” alapján. Persze az Iris pályája ismert, szóval nem mi határoztuk volna meg, de mindenképp érdekes lett volna egy távolságbecslést összehozni, úgymond otthonról, sör mentén. Próbálkoztam is szervezni valamit, de erőst úgy tűnik, egyedül észleltem ilyen igényekkel.

A kaland része: a kép látómezeje ívperces nagyságrendű. Rendesen, Sarkcsillaggal (vagy csillag-sodródással) pólusra állított távcsövekkel dolgozó kollégák is tudják, hogy azért órák alatt vezetés nélkül bizony elmászik egy ilyen kicsi látómező. Hát még pólus nélkül, csak úgy érzésből letett távcsőnél. A célpont követése nálam legalábbis befuccsolt mind phd-val, mind sharpcap-pal, calibration error, error error satöbbi. Éppen ezért fejlesztettem egy saját autoguider kütyüt, amit hol szappantartónak hívok, mert egy rendes fehér szappantartóban lakik, szinte olyan, mint egy méregdrága alma-termék, hol meg noszogtatónak, mert az a dolga, hogy a távcsövet noszogtassa a rögzítőprogramban látott kép alapján. Így órákon át rajta tartja a csövet a kiszemelt célponton, még a régi, simán csak motorizált EQ3-ast is sikerült ST4 porttal bővítenem és rávennem, hogy engedelmeskedjen a noszogtatásnak – és bolygózásra bizony működik mindössze szimat alapján letett és nagyjából északra mutató pólussal is. Mélyégre is alkalmasnak bizonyult, ha szerepcserével a bolygózó távcső vezetett, és piggy back a rövidebb fókusz végezte a mélyeget, szóval a piacon lévő autoguiderekkel nem konkurál a szappantartóm, és ez nem is cél.

Hozzászólás

hozzászólás