Az M106 és vidéke

1846

Mit tegyen egy érettségiző diák, ha ki szeretné pihenni az írásbeli vizsgák fáradalmait? Nem is lehet kétséges: lefényképezi az M106 jelű galaxist.

Szűcs Mátyás, Szilváskő

Az írásbeli érettségi vizsgák eltelte után egy nappal már az ország túlsó végében voltam, Szilváskőn, 590 méter magasan. Az egyéjszakás fotózás ötlete hirtelen jött, de néhány telefonhívás után a szállás gazdája készségesen fogadott. Sőt, útközben kiderült, hogy helyi amatőrcsillagászok is éppen kint lesznek.

Szilváskőn tavaly télen jártam először, az asztrofotós hétvégén. Akkor megfogadtam, hogy ide vissza kell jönni, már csak a sziporkázó ég miatt is. Ugyan most nem voltak olyan jók a körülmények, de az itthoninál még mindig lényegesen jobbak voltak.

M106-szucs-matyas-hetkepe

A műszer felállítása, majd a közelgő eső miatti bepakolása és újrarendezése után mindenképpen valamelyik északi galaxist akartam választani, amelyet később szükség szerint még tudok is folytatni. Így esett a választás a Charles Messier katalógusában 106-os sorszámmal jelölt galaxisra, noha nem ő, hanem barátja, Pierre Méchain fedezte fel. Ennek a galaxisnak az átmérője 135 000 fényév és 448 km/s-mal távolodik tőlünk.

Az M106-ot a tőle nem messze lévő NGC 4217-tel szerettem volna megörökíteni. Véleményem szerint nagyon szép párt alkotnak; a kissé megdöntve látszódó Messier-galaxis, és a teljesen éléről látszó NGC-objektum. Az éjszaka során végül a 4 perces képekből 32 lett használható, ezek felhasználásával született meg a fenti kép.

Az égterületet 150/750 mm-es Newton-távcsővel örökítettem meg (CAM Goto, Canon 450D és M-Gen).

Hozzászólás

hozzászólás