Az M20, azaz a Trifid-köd

3154

Az M20-as sorszámú ködösséget Charles Messier francia csillagász fedezte fel 1764-ben. Fedezzük fel mi is ezen a csodálatos namíbiai felvételen.

Tóth Gábor, Namíbia

Az M20, vagyis a Trifid-köd hazánkból is jól megfigyelhető csillagfényes nyári éjszakákon, azonban a déli féltekéről jóval magasabban látszik, ezért jobban észlelhető, fényképezhető.

A Trifid-ködöt Charles Messier fedezte fel 1764-ben, híres katalógusába pedig a 20-as szám alatt jegyezte fel. A köd neve "háromlebenyű"-t jelent, mert a pirosan ragyogó emissziós régió előtt húzódó sötét ködök látszólag három részre osztják azt. Ezekre a sötét ködökre Barnard 82-ként szokás hivatkozni. A csillagközi por- és gázfelhőből valamint a felhőből született fiatal csillagok nyílthalmazából álló komplexum távolsága mindegy 5200 fényév.
A Trifid-ködöt Charles Messier fedezte fel 1764-ben, híres katalógusába pedig a 20-as szám alatt jegyezte fel. A köd neve „háromlebenyű”-t jelent, mert a pirosan ragyogó emissziós régió előtt húzódó sötét ködök látszólag három részre osztják azt. Ezekre a sötét ködökre Barnard 82-ként szokás hivatkozni. A csillagközi por- és gázfelhőből, valamint a felhőből született fiatal csillagok nyílthalmazából álló komplexum távolsága mindegy 5200 fényév.

A felvétel az Isabis farmon készült június 1-jén és 2-án, összesen 4 órányi expozíciós idővel. A nyugodtság és az átlátszóság elég jó volt mindkét éjszaka (a kint töltött éjszakák közül is a legjobbak között volt). Egyébként számomra meglepő, hogy Namíbiában sincs teljesen sötét éjjel, és az égi háttér sem olyan fekete, mint amire a 90-es évekbeli ráktanyai táborokból emlékszem. Lámpa nélkül az ember akkoriban hasra esett, ma pedig az autó rendszámát el lehet olvasni újholdas éjszakán. Összehasonlítva a hazai lehetőségekkel: zenitben Ágasvár vagy a Nagy Hideg-hegy majdnem olyan jó, mint Namíbia, alig van különbség, de a horizonthoz közelebb azért nincs esélyünk. Ami nagy előny még, az ottani klíma: az időjárás kiszámítható, a száraz évszakban szinte nincs is felhő, és a nyugodtság is jobb, talán az 1700 m körüli tengerszint feletti magasság miatt is.

A felvétel részletes ismertetése itt olvasható.

Hozzászólás

hozzászólás