Az Orion Ágasvár fölött

854

A tél és a kora tavasz legszebb csillagképe, az Orion magasan áll az Ágasvári Menedékház fölött. Fedezzük fel a Mátrát és csillagos egét!

Kiss Péter, Ágasvár

Az Ágasvári Menedékházat a csillagászat iránt érdeklődők számára nem kell bemutatni. A Felső-Mátra nyugati felében, 638 m-es tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő házban Juhász János és családja már több mint 15 éve meleg vendégszeretettel és finom ételekkel fogadja a csillagos égbolt szerelmeseit. A közvetlenül a ház mellett, és a legközelebbi településtől 4 km-re fekvő rét ideális helyszín a csillagászati megfigyelésekhez.

Ágasvár minden évszakban más arcát mutatja. Talán a legcsábítóbb a tavasz: a harsogóan zöld erdővel körülvett, pitypangoktól sárgálló réten rajzolhatjuk, fotózhatjuk, vagy egyszerűen csak csodálhatjuk a tavaszi galaxisokat. Ősszel az erdő színkavalkádja és a zenitben ragyogó Tejút fogadják az idelátogatót. Talán a telet ismerik a legkevesebben, amikor a hosszú éjszakákon gyakran nagyon hideg tud lenni. Viszont a hatalmas téli diffúz ködök, és sziporkázó nyílthalmazok bőven kárpótolnak a szenvedésekért. Sajnos az utóbbi évek téli időjárása nem kényeztette el az észlelni vágyókat, mégis adódott egy-két kiváló átlátszóságú éjszaka.

Az Ágasvári Menedékházban jelenleg még felújítás folyik, de a megújult, megszépült ház 2010 tavaszától újra várja a tiszta csillagos égre kiéhezett amatőrcsillagászokat.

 

A hét csillagászati képe 2009. november 29-én 00:48 UT-kor készült, 25 másodperces expozícióval, Canon EOS 450D fényképezőgéppel, ISO 1600-as érzékenység mellett.

Hozzászólás

hozzászólás