Bicske rejtett kincse

5355

A Bicske fölötti Galagonyás-dombon a reformkor legvégén jelentős csillagvizsgálót létesített Nagy Károly.

Bajmóczy György, Bicske.

Nagy Károly egykori bicskei birtokából mára csak a csillagvizsgáló tornya és a mauzóleum maradt fenn – mindkettő romos állapotban.

A mauzóleumot Nagy Károly építette Pollack Mihály tervei alapján, tragikus hirtelenséggel elhunyt testvére, Mihály számára. A gyönyörű klasszicista épület hármas tagolású, a középső rész kápolnaként, a két oldalszárny pedig temetkezési helyül szolgált volna. Az 1848-as forradalom miatt az építkezés félbeszakadt, így nem valósulhatott meg Nagy Károly álma, a világszínvonalú oktatóközpont. Maga a csillagvizsgáló megépült, elsőrangú műszereket kapott, azonban sohasem indult meg itt a rendszeres kutatómunka.

Nagy Károlynak köszönhetjük hazánkban a méterrendszer meghonosítását. Ő vásárolta Párizsban a méter, kilogramm és liter etalonokat, amelyeket 1874-ben hivatalos hitelesítő mérőeszköznek használták. Nevéhez fűződik az első magyar nyelvű ég és földgömb elkészítése is, amit ingyen juttattak el oktatási intézményekbe.

A felvétel készítése több mint három és fél óráig tartott, így látható a csillagok látszólagos elmozdulása. A csillagívek középpontjában a Sarkcsillag látható. A képet 2015. szeptember 21-22. éjszakáján készítettem (Canon 550D+ halszemobjektív).

Hozzászólás

hozzászólás