Bolygók sorakozója

528

2002 tavaszán mind az öt szabad szemmel látható bolygó egy vonalba rendeződött a kora esti égbolton — heteken át gyönyörködhettünk a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz égi parádéjában.Tepliczky István, Esztergom

2002 áprilisában és májusában az öt szabadszemes bolygó sorakozójában gyönyörködhettünk. Estéről estére más és más alakzatot vett fel a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Talán meglepő, de meglehetősen ritka az efféle felvonulás. 2006 szeptemberének utolsó hetében például hiába is keresnénk ilyen esti felvonulást, egyedül a Jupiter figyelhető meg a kora esti égen, a többi planéta vagy a hajnali égen keresendő, vagy pedig a Nap közelsége miatt nem látható.

2002. május 11-én igen látványos „csoportos bolygónyugtát” sikerült megörökíteni. A bolygók sorakozóját érdekesen színesítette az előtérben látható viharfelhő, melynek villámai szinte kísérteties díszletként szolgáltak a ritka jelenséghez.

A hét csillagászati képe Nikon Coolpix 850-es digitális fényképezőgéppel készült, Esztergomból. Az animáció a képre kattintva tekinthető meg.

Hozzászólás

hozzászólás