„Búcsú” a Plútótól

405

A nemrégiben lezajlott „trónfosztástól” függetlenül a Plútó továbbra is egyike a Naprendszer legérdekesebb égitestjeinek. A „kilencedik bolygó” megpillantása azonban mindeddig keveseknek adatott meg.Kereszty Zsolt, Győrújbarát

A prágai IAU-közgyűlés bolygókkal kapcsolatos döntése kapcsán talán a Plútóról esik mostanában a legtöbb szó, hiszen az égitest kikerült a bolygók közül. A távoli és halvány égitest megfigyelése nem könnyű feladat – felfedezése egészen 1930-ig váratott magára. A magyar amatőrcsillagászok és csillagászatkedvelők többsége még sohasem látta távcsővel a Plútót, aminek nem csupán az az oka, hogy a legtöbb amatőr távcsővel nem lehet megfigyelni ilyen halvány égitestet, hanem az is, hogy biztos azonosításához az is szükséges, hogy a csillagos égi háttérhez képest mutatott elmozdulását is észleljük.

A Plútó megörökítése a CCD-technika elterjedésének köszönhetően egyre többek számára lehetséges. A hét csillagászati képe ezúttal egy kevésbé látványos, ám annál tanulságosabb felvétel, melyen a „trón fosztott” égitestet láthatjuk. A kép 2005. április 13-án 22:37 UT-kor készült a Corona Borealis Csillagvizsgálóban, 35 cm-es Schmidt-Cassegrain-távcsővel, ST-7E CCD-kamerával, 7×30 s expozícióval. Az égitest fényessége 14,1 (V) magnitúdó volt.

Hozzászólás

hozzászólás