Csillagásztábor a Tejút alatt

3480

A VEGA ’16 csillagásztábor bizonyára sokak számára emlékezetes marad a zselici égbolt miatt. Sétáljunk át a Tejút-híd alatt!

Schmall Rafael, Zselickisfalud

A fotó a VCSE-tábor zselickisfaludi helyszínén készült 2016 augusztus 7-én 23 óra környékén, amikor a legnagyobb volt a tábori aktivitás és a legtöbb észlelő volt kint a területen.

A panorámaképhez egy Canon EOS6D-t és egy 24mm f1.4-Es objektívet használtam. Egy nagyon jó és fényerős objektív esetében a kép elkészítése során két „hátrány” adódik. Az egyik a fényerő által létrehozott kis mélységélesség. Ha a csillagokon van a végtelen az objektíven, akkor az előtér kb. 5-7 méternél közelebb már életlenné válik. A másik a vignettálás, ami szoftveresen természetesen eltüntethető.

zselickisfalud-schmall-rafael-hetkepe

Mivel panorámakép volt a terv, ezért gyorsan kellett dolgoznom. Tehát egy kép ISO 6400, f1,4, 4 sec-en készült, 24 mm-en. Összesen 20 képet készítettem. Két sorban 10-10 kép lett felhasználva. A fotókat Lightroomban hívtam elő RAW formátumból, aztán az így elkészült fotókat PTGui-val szerkesztettem össze, végül az egész kapott Photoshopban egy utómunkát. A felvételek elkészítése során a Tejút már a zenitben járt, így épphogy belefért a képbe.

A felvételen számos távcső és észlelő látható, valamint egy „különítmény”, akik az újoncoknak mutatták meg a rendkívüli látványos zselici égen a látnivalókat. Az égbolt kiváló volt minden tekintetben. Rendkívüli átlátszóság (4,5-4,7) tetézve kiváló nyugodtsággal (8). A tábor nulladik napján a nyugodtság csak 2-3 volt, míg az első hivatalos napon meg az átlátszóság volt gyenge – csak 3-as. Viszont harmadik nap éjszakájára annyira kitisztult és annyira megnyugodott a légkör, hogy szabad szemmel megfigyelhető volt a Barnard E köd az Altair mellett, illetve a Denebtől északra fekvő porfelhőkben is részletkülönbségeket láttunk.

 

Hozzászólás

hozzászólás