Csillagok az elefánt ormányában

1303

A Cepheus csillagképben található ún. Elefántormány-köd nem csupán egzotikus formája miatt érdekes: ezen az égterületen ma is keletkeznek csillagok.

Bezák Tibor, Ágasvár

Az Elefántormány-köd a Cepheus csillagképben található IC 1396 ködkomplexum részlete. Távolsága 2400 fényév, látszó átmérője 3 foknál is nagyobb, így az alacsony kontraszt miatt vagy kis nagyítású binokulárokkal és szabad szemmel, vagy nagy távcsővel és nagyobb nagyítással a reflexiós köd környéke nyújthat megfigyelési élményt tapasztalt amatőrcsillagászok számára. A ködkomplexum egy aktív csillagkeletkezési régió, melynek közepén kialakult csillaghalmaz csillagszele üreget fújt a gázfelhőbe, és fénylésre készteti annak gázanyagát. Ez a csillagszél összetömörítette a gáz- és poranyagot a csomósodásoknál, a ritka területeket pedig kitisztította. A csomósodásokban újabb csillagok keletkeznek, például az elefánt „ormányában” (az „ananász”, amit az elefánt „szorongat”). Itt a fiatal csillag intenzív csillagszele már üreget fújt az azt szülő gázfelhőbe. Sidney van den Bergh katalógusában 142-es sorszámal katalogizálta az ormány előtti apró reflexiós ködöt.

2008w29-nagy

A fotót az idei Ágasvári Ifjúsági Csillagásztáborban készítettem július 4-ére virradó éjjel 250/1016 Meade LXD55 Schmidt–Newton távcsővel, átalakítatlan Canon EOS 400D fényképezőgéppel és számítógépes autoguiderrel. A 24 db 5 perces expozíció átlaga ISO1600-on. Az átlátszóság nagyon jó volt, de a szél kicsit rángatta a távcsövet. A kép határmagnitúdója 19,25 magnitúdó. Hála a technikának, a harmadik átfotózott ágasvári táboromon ismét gyönyörködhettem a Tejútban és mélyég-objektumokban, nem kellett a szálkereszt mellett gubbasztanom.

Hozzászólás

hozzászólás