Csillagporos Tejút

3376

Mi az a felhő az égen? Nem felhő az, hanem a Tejút! A fényszennyezett településeken élők csak akkor találkozhatnak vele, ha a városoktól messze menekülve csodálkoznak rá a csillagfényes égre.

Benei Balázs, Ropoly

A hétvégén a Zselicben volt alkalmam kipróbálni egy Star Adventurer mechanikát. A pontos helyszín a Ropolyi horgásztó mellett lévő rét volt, ahol gyenge hidegfront utáni, elképesztően sötét ég, és néhány szentjánosbogár fogadott, amikor kiértem. Pólusra állás előtt azért fix állványról beállítottam a fényképezőgépet, hogy lőjek sorozatban 10-20 darab nagylátószögű képet 11 mm-es fókusszal a Tejútról, amíg a mechanikával bíbelődök.

Amikor mindent beállítottam, lecseréltem a „nagylátót” egy klasszikus 50 mm-es, f/1,8 objektívre, amit lerekeszeltem f/3,5-re, mert nyitott állásban hatalmas kóma van a széleken a csillagok körül. Érzékenység 3200-on, így lőttem időzítővel a képeket egy-egy égterületről, 30 másodperces expókkal, először a Tejút központi vidékéről készítettem képet „portré” módban.

Amíg a rendszer dolgozott, én a kistávcsöves Csillagatlaszban keresgéltem további érdekes égterületeket, így fotóztam többek között a Cygnus és Scutum vidékén is. Közben kitaláltam, hogy a centrumról érdemes lenne nagyobb látómezőt is megörökíteni, így az első képhez képest nyugatabbra eső területről is állóképet fotóztam, ahol a Jupiter is tartózkodik.

Így született meg ez a két portréból álló „panoráma”. Szerettem volna még nyugatabbra merészkedni a Skorpióban, de az már kezdett elmerülni a zselici dombok mögött, így nem volt rá alkalmam. Legközelebb jobban rákoncentrálok egy adott területre, hogy még nagyobb látómezőt rakhassak össze az 50 mm-essel.
A képen számos halmaz, diffúz köd, csillagfelhő és sötétköd is felfedezhető. A kép közepe táján a Lagúna- köd (M8) és Trifid-köd (M20) párosa látható, a Tejúton tovább haladva észak felé pedig egy újabb páros, az Omega- és Sas-ködök (M17 és M16) bújnak meg a porsávban, amelyet szinte átüt az említett két páros között elterülő a Kis Sagittarius-csillagfelhő (M24). Tőle keletre és nyugatra egy-egy apró, de fényes nyílthalmaz, az M25 és M23 helyezkednek el, a Tejút Jupiterrel átellenes pontján pedig az M22 gömbhalmaz fénylik. Végezetül a kép legalsó részén az M7 nyílthalmaz ragyog ékszerdobozként. Igazi csemege ez a terület, már a puszta azonosításuk is élmény volt, remélem nem tévesztettem el, vagy hagytam ki egyet sem.
A fenti felvétel feliratozva.
A kép adatai:
Váz: Canon 500D
Objektív: Canon EF 50mm f/1,8 STM
Rekesz: f/3,5
Érzékenység: ISO 3200
Záridő: 30 s
Képek száma: 2×20 db
Helyszín: Zselic, Ropoly
Dátum, idő: 2019.06.28. kb. 21:40-22:00 UT

Hozzászólás

hozzászólás