Égi kísérőnk, a Hold

3170

Égi kísérőnk… a Hold, 39,9% megvilágítottság mellett, 2021. február 18-án.

Sebestyén Attila, Csongrád

Talán ebben a fázisban a leglátványosabb és legszebb a Holdunk. Az égbolt teljesen tiszta és nyugodt volt akkor délután, illetve kora este. Alkalmasnak láttam az időt arra, hogy készítsek egy mozaikfelvételt, háromszoros fókusznyújtással. Több (8) különálló, illesztett képből állt össze a végleges felvétel. Így sokkal részletesebb és élesebb kép alkotható a megfelelő csillagászati programok segítségével.

Holdunk soha nem unalmas, hiszen a különböző fázisok fény-árnyék játéka, a kráterek megvilágítása, rianások sokasága lenyűgöző tud lenni.
A felvételen bal oldalon (a Hold északi részén) szembetűnően kiemelkedik az Aristoteles-, az Eudoxus-, a Hercules-, az Atlas- és Endymion-kráter, mellette a Mare Serenitatis (Derültség tengere) a Posidonius kráterrel. Fent a Mare Crisium (Válságok tengere), a Mare Tranquillitatis (Nyugalom tengere), alatta a nagyon látványos Ariadaeus-rianással, és a Mare Fecunditatis (Termékenység tengere).

A felvétel jobb oldalán (a Hold déli részén) a Mare Nectaris (Méz tengere) a Theophilus, Cyrillus és a Catharina kráterrel, mellette az Altai-szakadékkal. Lent pedig szinte kiemelkedik a sötétségből a Gemma Frisius és a Maurolycus-kráter.

A felvételt egy 150/750 Newton rendszerű távcsővel, egy ASI 174MM kamerával, 3x Televue Barlow-lencsével és egy vörös (R) szűrő segítségével készítettem. A kép itt tekinthető meg még nagyobb méretben.

Sebestyén Attila felvételei: Monochrome Universe

Hozzászólás

hozzászólás