Égi sarló és kozmikus szappanbuborék

1867

A mélyég-objektumokban gazdag Cygnus (Hattyú) csillagkép egyik látványos célpontja a Sarló-köd (NGC 6888), és kevésbé látványos, ám annál érdekesebb „szereplője”, a Szappanbuborék-köd (PN G75.5+1.7).

Nagy Berta László, Algyő

A Sarló-ködöt a komplexum középpontjában látható forró, magas hőmérsékletű Wolf–Rayet-csillag (WR 136) csillagszele gerjeszti fénylésre. A WR 136 anyagvesztése igen jelentős: 10 ezer évente egy naptömegnek felel meg. Egyike azon csillagoknak, amelyek „hamarosan” szupernóva-robbanáson eshetnek át. Az NGC 6888 kusza szerkezetét az okozza, hogy a jelenleg kibocsátott csillagszél „utoléri” a csillag korábbi fejlődési fázisában kidobott anyagcsomókat. A 25 fényév átmérőjű ködösség távolsága 5000 fényév.

Kattintsunk rá a képre, és szemléljük nagyobb méretben! A felvétel bal oldalán lehetfinom buborékot fedezhetünk fel, amelyről elmondhatjuk, hogy igazán találó elnevezést kapott. Ezt a planetáris ködöt 2008-ban fedezte fel egy amatőrcsillagász, Dave Jurasevich, bizonyítva, hogy még manapság, az óriástávcsövek és égboltfelmérő programok idején is teremhet babér a szorgalmas műkedvelő számára.

Még tavalyi fotóztam ezt az égterületet a frissen vásárolt L-extreme szűrővel. Akkor még nem tudtam, mekkora fába vágtam a fejszém. Elkészült az első feldolgozás, de nem voltam vele megelégedve, ezért újra nekifogtam, próbáltam esztétikusan kidolgozni.

Készítő:Nagy Berta László
Dátum:2021-09-10   21:00
Távcső:SkyWatcher Quattro 200/800 Newton tubus
Távcső:50 mm vezetőtávcső
Kamera:Canon EOS 100D (átalakított)
Szűrő:Optolong L-eXtreme szűrő (2″)
Korrektor:SkyWatcher kómakorrektor F/4 távcsövekhez
Korrektor:Lacerta MGEN-II standalone autoguider
Exp. idő:96×360 s, ISO 3600
Helyszín:Algyő

Hozzászólás

hozzászólás