Egy óra a Földért

1593

Március 29-én este Budapesten is lekapcsolták egy óra időtartamra a díszvilágításokat. Az eseményt látványos animáción mutatjuk be.

Dienes Péter, Bélavári Csilla, Budapest

A „villanyoltást” a Hármashatár-hegyről kísértük figyelemmel. A várost 10×50-es binokulárral pásztázva látható volt, hogy az akció főként a központi helyen levő, kiemelt látványosságokat érintette (mint például a Lánchíd, a Vár, a Bazilika, a Citadella, a Parlament), azonban azok közül sem mindegyiket, hiszen kivilágított maradt többek között a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája. Így a fényerőcsökkenés érezhetően a Belvárosra és környékére koncentrálódott. Az üzleti élet távolmaradását a kezdeményezéstől jól érzékeltették a messze fénylő hotelek és irodaházak, valamint a rikító színekben pompázó, villódzó, óriás fényreklámok az épületek tetején – egy-egy „bevásárlóközpont-karácsonyfa” különösen bántóan hatott a város sötét(ebb) szövetén a fények leoltásakor. Külföldi példák alapján azonban nem reménytelen vállalkozás az üzleti életet is megnyerni az ügy számára a jövőben, elég, ha megnézzük a billboard szülőhelyéről, a londoni Piccadily Circus-ról készült képeket.

A másik fényforrás, amelynél nem volt tapasztalható fényerőcsökkenés, a közvilágítás volt. Bár érthető okokból ez esetben 100%-os sötétítésre áhítozni nem feltétlenül reális, ám a város néhány nagyobb útjának felénk világító fény-gyöngysorát elnézve elgondolkodtunk azon, vajon a felhasznált energia mekkora hányada fordítódik az eredeti cél, azaz az úttest megvilágításának megvalósítására, és mekkora szóródik az égbolt felé.

2008w15-nagy

Minden bosszankodást feledtetett azonban az a varázslatos pillanat, amikor varázsütésre kihunyt a fényhíd a Duna felett – csak ajánlani tudjuk mindenkinek, hogy ezt a különleges élményt jövőre személyesen tapasztalja meg.

Az animáció alapjául szolgáló kép fél perc eltéréssel, 2008. március 29-én este 8 órakor készült, a Hármashatár-hegyről, Canon 350D fényképezőgéppel 30 mm-re állított 17-70-es alapobjektívvel, 6 mp-es záridővel, f/5,6-os blendével, ISO 100-as érzékenységgel (a teljes látómezőt lefedő nagyfelbontású változat a fenti képre klikkentve tekinthető meg). A díszvilágítás lekapcsolásának időszakában érzékelhetően sötétebb lett az égbolt Budapest fölött.

Hozzászólás

hozzászólás