Együtt a Hold és a Szaturnusz

2935

Az év legérdekesebb fedési jelenségét vártuk október 25-én: az esti szürkületben a Hold elfedte a Szaturnuszt. Sajnos magát a fedést nem sikerült megfigyelni, ám a Hold és a gyűrűs bolygó közelsége így is varázslatos volt.

Németh Kornél, Szolnok

2014. október 25-én szombaton a délelőtti időjárás nem sok jót ígért az esti Hold-Szaturnusz együttállás, illetve fedés megfigyelésére, azonban délutánra többünk nagy örömére jórészt kitisztult az ég. Bízva a kiváló körpanorámában a horizontközeli megfigyeléshez, délután fél 6 környékén gyülekeztünk a szolnoki 24 emeletes toronyház tetején Ujlaki Csabával, Szabó Szabolccsal és a szolnoki Kopernikusz Kör több tagjával távcsövekkel, binokulárokkal felszerelkezve. A naplementét követően megindult a keresés a Hold sarlója után, amit az égen pont azon a részen elhelyezkedő felhők kissé megnehezítettek. Szerencsére 14:08 UT-kor meglett a holdsarló, illetve a Szaturnusz is. Távcsőben szemlélve gyönyörű látvány volt a gyűrűs bolygó és a Hold sarlójának kettőse! A páros 16:30 UT körül belemerült a horizont közeli vastag párarétegbe, így a fedés megfigyelését sajnos nem tette lehetővé, de úgy gondolom, így is maradandó élményekkel lettünk gazdagabbak.

A Hold és a Szaturnusz párosa 63/840-es Zeiss Telemator refraktorral és Canon 550D fényképezőgéppel fényképezve 14:23 Ut-kor, az esti szürkületben.
A Hold és a Szaturnusz párosa 63/840-es Zeiss Telemator refraktorral és Canon 550D fényképezőgéppel fényképezve 14:23 UT-kor, az esti szürkületben.

Hozzászólás

hozzászólás