Éjszakai égi pillangó

3245

A Hattyú (Cygnus) csillagképben, 1500 fényévnyi távolságban található az IC 1318 jelű diffúz köd, népszerű nevén a Pillangó-köd.

Hődör Gábor, Szeged

A gamma Cygni térsége megannyi emissziós és sötét köddel borított égterület. A felvétel készítésének a gondolata már néhány hónappal ezelőtt megszületett, amikor ugyanezt a régiót fotóztam, de sokkal nagyobb látómezővel, 135 mm-es objektívvel. A fotózást jóval a sötétség leszállta után tudtam csak elkezdeni a folyamatos felhőátvonulások miatt. 10 óra felé végre elfogytak a felhők, gyönyörűen kitisztult az ég és kezdődhetett a fotongyűjtés.

A fotózás első felében nagyon biztató nyers képek készültek, ami sajnos az este vége felé már nem volt elmondható. Mindezt a kaliforniai erdőtüzek számlájára tudom írni. Másnap napközben olvastam, hogy elérte a füst hazánkat is. Hajnal 2 felé a kelő Hold miatt amúgy is abba kellett hagyni a fotózást. Végül összegyűlt 81 db 3 perces nyers kép, amiből igyekeztem minél esztétikusabban előhozni részleteket. A kép szeptember 12-én készült Szeged mellett, egy 200/800-as Skywatcher-távcsővel, HEQ5 mechanikán, egy átalakított Canon 1100D-vel.

Mélyég-észlelések az MCSE észlelésfeltöltőjén

Hozzászólás

hozzászólás